LEKKER ZINGEN - VAN NEDERLANDSE BODEM

16 september 2022

Op 16 en 17 september organiseren we een koorworkshop op Terschelling. Lekker koorzingen op één van de mooiste plekjes van Nederland. Werken aan meerstemmige arrangementen van bekende songs “van Nederlandse bodem”. Wordt het Herman van Veen, Raccoon, Nick en SImon of misschien Ruth Jaccott? Dat is nog een verrassing èn dat kun je als deelnemer ook zelf nog beïnvloeden. Speciaal voor deze koorworkshop worden nieuwe bewerkingen geschreven van bekende Nederlandse songs die je allemaal kent, maar misschien nog niet eerder in koor hebt kunnen zingen. We beginnen vrijdagavond 16 september met de kennismaking, lekker inzingen en de eerste introductie van de muziek. Zaterdag 17 september gaan we dan verder en studeren enkele Nederlandse liederen in. Er is gelegenheid om met z’n allen samen te lunchen tussen de middag. We sluiten af met een kleine presentatie van ons “programma” om de zaterdagmiddag. Je hoeft niet bang te zijn dat we onder hoge druk in twee dagen een compleet concertprogramma onder de knie moeten krijgen. We vullen de bestudeerde muziek aan met enkele solo’s van Anneke, improvisatie van John op piano en/of teksten die goed bij de muziek passen. Zo maken we van de slotpresentatie een mooi klein programma. Natuurlijk kun je daarvoor al je vrienden, familie, bekenden en buren uitnodigen. Ze kunnen komen luisteren, de toegang is gratis. Wij zorgen dat er koffie en thee aanwezig is en als ze enthousiast zijn, kunnen ze zich al meteen opgeven voor het volgende workshopweekend van 11-12 november. Kosten deelname: € 15 Kosten lunch: € 6 Info en aanmelding: contact@creativevocals.nl

16, 17 september

Aanvang vrijdagavond 19.30 u Afsluiting met zaterdagmiddag 15.30 u

ET-10, Heerweg 40, Midsland-Noord
€15

Anneke van Wassenhoven, 'Creative Vocals'

E: contact@creativevocals.nl

POPUP CHOIR TERSCHELLING

18 augustus 2022

POPUP CHOIR
Heel Terschelling zingt!

Gaat vanavond
wegens omstandigheden
NIET door.

Tot de volgende keer!
Tussentijds: BLIJF ZINGEN!

Iedere donderdagavond
in de zomervakantie

Aanvang: 20.00 uur

ET-10, Heerweg 40, Midsland Noord
geen, free gift

Popup leader: Hans-Bergman

...niet nodig, ...kom maar gewoon, gezellig, lekker, leuk zingen!

BINGO

17 augustus 2022

Het gezellige spelletje voor iedereen

Iedere woensdagavond: van 20 juli t/m 17 aug.

19:30 u- 22:00 u

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord

ZOMER-LABYRINT, 2022

9 augustus 2022

Het labyrint als spirituele weg is een oeroud, universeel symbool. Het staat voor de zoektocht naar onze sacrale kern en onze innerlijke bron, naar dat wat ons werkelijk drijft en waar we ten diepste waarde aan toekennen. In tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg. KOERS Terschelling biedt de mogelijkheid om kennis te maken met het labyrint. Na een inleiding maken we een buitenlabyrint.

Dinsdagmiddag in de zomervakantie...... 19 juli, 9 aug.

13.30 uur - ongeveer 16.30 uur

Start bij ET-10: Heereweg 40, Midsland-Noord

Mathilde de Graaff is als theoloog en predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring in het werken met groepen en een opleiding tot labyrintwerker gevolgd.

Uiterlijk één dag van te voren via:
tel. 0562-443151
E.: info@koersterschelling.nl
Opgeven is noodzakelijk.
Het is ook mogelijk om een afspraak te maken voor een labyrint-loop met een eigen groep. Bel/Mail gerust voor info.

KEILAND 2022: EB EN OVERVLOED

31 juli 2022

Keiland is zeven dagen lang een mix van workshops, vieringen, elkaar ontmoeten en genieten van het eiland Terschelling. Ook dit jaar belooft het een mooi programma te worden met een gevarieerd aanbod van kunstzinnige, verdiepende en vrolijke workshops voor jong en oud en met mooie vieringen in de ochtend en de avond. Keiland vindt plaats op natuurkampeerterrein Swartduin, prachtig gelegen te midden van bossen en duinen aan de westzijde van het eiland.

Keiland 2022:

'EB EN OVERVLOED'
Schurend zand
lome stappen
sprekende stilte of storm?

Gulzige golven
Glinsterend water
Gaven gejut of gejat?

Er is eb
Er is overvloed
En God ziet……

Keiland bestaat uit kunst, kerk en kamperen

Kunst - ’s Ochtends kunnen de deelnemers kiezen uit een afwisselend aanbod van
workshops zoals beeldende kunst, muziek, schrijven, theater, dans of meditatie. Er is
voor de kinderen en tieners een apart workshopprogramma. 's Middags is er tijd om zelf in te vullen en alle gelegenheid om andere Keilanders te ontmoeten.

Kerk - Elke morgen en avond is er een gezamenlijke viering, oecumenisch en eenvoudig van opzet. De ochtendviering is lichtvoetig en speels, de avondviering is meditatief van karakter. Tijdens de vieringen wordt er veelzijdig en meerstemmig gezongen, liederen van Iona, Taizé en uit het nieuwe liedboek, een Bijbeltekst gelezen, een verhaal verteld of een stukje theater gespeeld. In de avondviering is er een lange stilte en ruimte voor eigen voorbeden.

Kamperen – Het kamperen is heel eenvoudig, in de natuur. Er is genoeg speelruimte
voor de kinderen en het terrein is omringd door bossen en duinen, op fietsafstand van de zee.

Voor wie? - Keiland staat open voor iedereen: singles, jong en oud, voor stellen en
gezinnen met kinderen en jongeren van alle leeftijden. Keiland is voor mensen die op
een speelse en/of verdiepende manier met geloof bezig willen zijn, met respect voor
ieders beleving.

31 juli t/m 6 augustus 2022

Terschelling
zie: www.keiland.nl

Brigitte Kaandorp en Jenny Arean

13 juli 2022

VOORSTELLING: LEEDVERMAAK

Woensdag 13 juli 2022

20.00 uur

ET-10

Uitverkocht

DANSVOORSTELLING: 'SPEAK UP'

22 juli 2021

een dynamische danschoreografie waarin we jonge dansers ontmoeten met verschillende verhalen. Een groep danst een prachtige dans in eenheid, maar plots veranderd de dynamiek.
Gesproken woord verandert de richting. Oordeel verandert de sfeer. Wat hebben al die woorden eigenlijk voor goeds voorgebracht? Zij delen hun worstelingen, enthousiasme, hoogt en dieptepunten en hun zoektocht naar steun. Steun van de grond onder hun voeten, steun van elkaar en steun in hun geloof. Wanneer we ondersteuning ontvangen, kunnen we maar één ding doen, vertrouwen. Vertrouwen op de grond, vertrouwen op elkaar en vertrouwen op God. Een choreografie die tot nadenken zet en raakt, waarin schoonheid en rauwheid elkaar afwisselen.

Donderdagavond 22 juli

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€7,50

AVIV Dance Company is een uniek dansplatform die vanuit haar christelijke identiteit verbinding legt tussen dansers in Nederland. Zij geeft getalenteerde dansers, afgestudeerde dansers en choreografen een plek om te ontwikkelen en op te treden om zo anderen weer tot inspiratie te zijn.

Daarnaast wil AVIV vanuit het hart creëren en producties realiseren met sociaal maatschappelijk relevante thema’s. Hun doel is een breed publiek van jong en oud te raken, bemoedigen en inspireren.

Dansgezelschap ‘AVIV Alive Dance Company’ bestaat uit dansers die nog in een dansopleiding zitten of inmiddels afgestudeerd zijn. Birgit Juch ‘Artistiek leider van AVIV’ heeft deze choreografie gemaakt.
Dansers: Janai Bart, Kaya van Schravendijk, Sigrid Braam, Joelle Rozema, Elsbeth de Boer
Choreograaf: Birgit Juch

Kaarten ter plaatse

LANGS DE VLOEDLIJN, strandmeditatie

14 juli 2021

Schrift-woorden-rollen-af-en-aan
Aan het einde van de dag, bij zonsondergang, de bijbel-tekst van deze week door je heen laten gaan. Strandmeditatie: samen met anderen, stap voor stap, woord voor woord. Met de voeten in het water, de stilte in je hoofd, de wind om je oren, de horizon voor je ogen. Iedere woensdagavond (vanaf 14 juli). Verzamelen om 20.30 uur op de strandovergang bij paal 8. Het duurt een uurtje.

Iedere woensdagavond
van 14 juli t/m 25 aug.

20.30 uur verzamelen op de strandovergang

Strandovergang Paal 8/ West aan Zee
x

ds. Mathilde de Graaff

niet nodig

VLIEGERS VAN HOOP

19 juli 2020

Een avondje kerk-vliegeren op 15 meter afstand.
We laten in deze tijd vliegers van hoop op.
Genieten van vliegermomenten: er is meer tussen hemel en aarde.

Neem je eigen vlieger mee.

Voor alle leeftijden

Zondagavond: 19 juli, 9 aug.
Bij goed weer

Vanaf 19.00 uur

Strand bij strandovergang Formerum, kijk maar naar de vliegertrein
geen

Mathilde de Graaff
Info. T.: 0562-443151

niet nodig

Theaterconcert met Lenny Kuhr: 'HET LIED GAAT DOOR'

24 oktober 2019

HET LIED GAAT DOOR

In dit concert sta ik stil bij de duizenden dingen die voorbijgaan en bij dat wat nooit voorbijgaat. Het lied is hierbij de metafoor.
De mens en de zanger vergaan maar zoals de geest van de mens eeuwig is, is het lied dat ook. Het is namelijk de ziel van de mens en zonder ziel is er geen leven dus ook geen muziek.
Het besef dat alle dingen komen en gaan binnen het tijdloze gegeven dat wij zijn, stemt tot weemoed en tot vreugde en tot alle muziek die in dit programma te horen zal zijn. Met Reinier Voet op gitaar en Mischa Kool op basgitaar laten wij de snaren en stemmen klinken, omdat ze klinken willen om de snaar in jou te vinden.

‘De duizenden dingen vergaan
Maar het lied zal alle harten doordringen
Ja altijd en eeuwig dus laten we zingen
Iets mooiers is er niet.’

Donderdag 24 oktober 2019

20.00 uur - 22.00 uur

ET-10

vijftig jaar geleden won Lenny Kuhr het Eurovisie Songfestival; bij die woorden sloeg ze even als een meisje de handen voor de ogen (‘een halve eeuw!’). De Troubadour van toen werd meegezongen om meteen naar het nu te gaan. ‘Trover d’or’ betekent ‘goud vinden’ en die pure schat vond ze pas na haar stemverlies in 1993.
Bevrijd van het moeten en de ruimte van het stromend heden maakte ze een hele rits albums, met dit nieuwe als tekstueel een van de beste. Dat komt omdat haar filosofie meer dan ooit is ingepast in haar persoonlijke biografie; dat voorkomt vrijblijvend zweven en maakt het eeuwige aards en tastbaar.
Het blijkt vooral in liedjes als de titelsong, ‘Honderdtachtig graden draaien’, een muzikale reïncarnatie, waarin wedergeboorte en herbronning nieuwe zinnen krijgen. Het wordt mooi verteld in ‘Ik woon in het lied’ en sterk en veerkrachtig in het speelse ‘Zo Mooi’.

De woorden op je tong
Nog niet gesproken
De bloemen op het veld
Nog niet ontloken
En alles is ervan doordrongen
Alles is er mee omgeven

Voorverkoop kaarten à €15,- bij de boekhandels (op Weste en in Midsland) vanaf 12 sept.

BENE-FIETS-AVOND

10 september 2019

BENE-FIETS-AVOND Op donderdagavond 8 augustus kan er een avondje gefietst worden voor het goede doel. Vijf Terschellingers (Anneke Buitenwerf, Annet van Essen, Wietse Zeijlemaker, Margot Boeve en Mathilde de Graaff) maken deel uit van een bouw-team. Dit bouwteam gaat in jan. 2020 meehelpen om huizen te bouwen voor de allerarmsten in Guatemala. Zie: www.habitatforhumanity.nl / team cement 4 Een avond met fietsplezier en gezelligheid. www.habitatforhumanity.nl Team cement 4

FIETS-SPEURTOCHT

dinsdagavond 10 sept.

vertrek tussen 18.45 uur- 19.00 uur

 

Start & Finish bij ET-10

Onderweg een muzikale verrassing!

Vertrek tussen 18.45 uur - 19.00 uur bij ET-10
€5,- per fietser als sponsor voor het goede doel. Meer mag natuurlijk ook.

Team cement 4 op Terschelling

Niet nodig. Kom maar lekker fietsen!

WANDELEN-DER-WIJS: meditatieve wandeltocht

28 mei 2019

Leven is op weg zijn, hoor je vaak. Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je lev en vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltochten waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Per wandeling een ander thema.
Iedereen is welkom om mee te stappen!

28 mei

13.30 uur - 16.30 uur

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40
geen

Mathilde de Graaff, zij is als theoloog en predikant verbonden aan ET-10

Het is ook mogelijk een afspraak met een eigen groep te maken

Niet nodig

Muziekvoorstelling: JOURNEY met MARGRIET ESHUIJS

29 augustus 2018

Journey is een exclusief programma dat alleen wordt gespeeld op podia en momenten die uitnodigen en inspirerend zijn.

Opeens was er die andere weg en kwamen en kwamen er nieuwe songs op het pad en kregen de oude een heel andere klank en kleur. De toekomst werd langzaam onzichtbaar maar de wereld liet zich zien in kleur, liet zich horen in muziek. Margriet Eshuijs zingt en vertelt over de liedjes die zich aandienden tijdens de reizen die zij maakte met haar hond Lola. Een wonderlijke verzameling van liedjes van Justin Timberlake tot Judy Garland verstrengeld met de unieke liedjes die Maarten Peeters voor haar schreef.Ze laat de schoonheid van wat ze onderweg zag zien in prachtige beeldcollages als decor. Een solo programma over de buigzaamheid van mensen, over liefdevolle herinneringen, nieuw gevonden geluk en de ongebreidelde lol met haar labrador Lola.

Journey is een zich steeds vernieuwend programma van Margriet Eshuijs.

Korte biografie: Margriet Eshuijs staat al 45 jaar op het podium kreeg alle prijzen die er zijn zoals 3 Edisons en de Gouden Harp. Haar grote hits House for sale en Black pearl staan steevast in de Top 2000 en ze werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau voor haar verdiensten in de popmuziek. Ze heeft de zang afdelingen op de conservatoria van Leeuwarden en Alkmaar vorm gegeven Ze ronde haar studie methodiek zang zelf af in 2016 en heeft een zangstudio. Prive zangles, zingen en jezelf begeleiden, duozangles en het PopUpKoor zijn daar onderdelen van.

Woensdag 29 aug. 2018

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord

Zang, piano, gitaar, octaafgitaar, acoordeon, ukulele, loopoingtechniek,...

Kaarten in de voorverkoop vanaf 1 aug.à €15,- bij de boekhandels (Funke/West, Rosenberg/Midsland)
en eventueel nog aan de zaal.

JEROEN ZIJLSTRA met DE WATERMAN

16 augustus 2018

DE KROEG, DE KERK, DE ZEE, DE LIEFDE

Met het programma Waterman viert Jeroen Zijlstra het twintigjarig bestaan van de band Zijlstra.
Na tien theatertournees, dertien cd’s en honderden nummers is voor Zijlstra de zee nog altijd de grootste muze.
Als voormalig Noordzeevisser blijft Zijlstra ook als improviserend musicus scherp aan de wind varen, spelenderwijs richting gevend,
koersend op zijn innerlijk kompas.

Zingend en zoekend, biddend en vloekend, losjes getuigend van dingen die komen, vrienden die gingen en liedjes in stilte ontstaan.
Samen met twee van zijn muzikanten zeilt Zijlstra langs de theaters,
zichzelf begeleidend op piano en immer in gezelschap van zijn vertrouwde jazztrompet.

Jeroen Zijlstra is onder meer bekend van het lied Durgerdam slaapt (Annie M.G. Schmidt-prijs) Voor zijn gehele oeuvre ontving Jeroen Zijlstra in 2014 de Dirk Witte Prijs.

De pers over Zijlstra:
‘De teksten zijn tijdloos, de muziek is ingenieus.’ – de Volkskrant
‘Zijlstra maakt als voormalig zeeman mooi gebruik van maritieme metaforen en schept met zijn fonkelende trompet een bluesy sfeer.’ – NRC

De grootste Jazz kleinkunst band in Nederland

Donderdagavond 16 augustus

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€15,-

Kaarten in de voorverkoop bij de boekhandels: Funke (West) en Rosenberg (Midsland).
Eventueel nog aan de zaal

Muziek & Voorstelling: VRIJHEID VAN DENKEN EN DOEN. Arjan Erkel

11 juli 2018

Vrijheid van denken en doen is het buitengewoon indrukwekkende verhaal van Arjan Erkel over zijn ontvoering in Dagestan tijdens zijn werk voor Artsen zonder Grenzen. Over 607 dagen van ontvoering en onzekerheid. Over de weg van hoop, moed en kracht naar (innerlijke) vrijheid. De voorstelling wordt gelardeerd met muziek die Arjan hielp om Oerend Hard verder de gaan. Hij raakt je.

“Al jaren spoor ik mensen aan hun verlangen of ‘call to action’ daadwerkelijk om te zetten in actie. Met deze theatershow geef ik invulling aan een van mijn verlangens. Vele mensen hebben mijn verhaal al gehoord, maar nog meer nog niet.”
Het is niet alleen een boeiende voorstelling over verdriet, eenzaamheid, veerkracht en vechtlust maar ook een verhaal vol humor en zelfspot. Ging Arjan te ver in zijn verbinding met zijn ontvoerders door met hen te boksen, hen sekstips te geven en hen zo ver te krijgen hem een kalashnikov in zijn handen te drukken of was dit een puur staaltje overlevingsdrang.

Tijdens zijn gevangenschap spookten bekende nummers over het leven achter tralies zoals ‘Green Green Grass of Home’ van Tom Jones en ‘Folsom Prison Blues’ en ‘San Quentin’ van Johnny Cash door zijn hoofd en boden hem steun, troost, kracht en energie. En toen zelfs zijn ontvoerders ‘Oerendhard’ van de band Normaal fonetisch mee gingen zingen werd dit zijn lijflied. Arjan wilde vrijkomen en weer oerendhard door. Niet voor niets begeleidt Jan Wilm Tolkamp, de laatste gitarist van de band Normaal, Arjan tijdens zijn tournee.

De regie is in handen van Eva-lise Geerlings. Arjan: ”Samen hebben wij er een inspirerende en pakkende voorstelling van gemaakt die het publiek zal vasthouden tot het einde. Daarnaast is het een mooi voorbeeld over hoop, moed, kracht en wendbaarheid. Facetten die wij hard nodig hebben in deze wereld die steeds meer onderhevig is aan veranderingen.’

Woensdagavond 11 juli 2018

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord

Arjan Erkel

Kaarten à €10,- in de voorverkoop bij de boekhandels (vanaf 26 juni) Funke (West) en Rosenberg (Midsland) en eventueel nog aan de zaal

Muziekvoorstelling door CAREL KRAAYENHOF & JUAN PABLO DOBAL: 'HOTEL VICTORIA'

30 april 2018

Hotel Victoria' Duo Carel Kraayenhof - Juan Pablo Dobal.
Het hotel is het baken in de zee voor de reizende muzikant. Er zijn tijden in ons leven dat wij 'uit de koffer' leven en van hotel naar hotel trekken. Hoeveel avonden en nachten na concerten eindigen niet in de kleedkamer van het theater of in de hotelbar! En daar wordt dan weer de bandoneón uit de koffer getrokken en de oude hotelvleugel opengeslagen. En dat je de volgende ochtend wakker wordt en vergeten bent waar je ook al weer was...
Een muzikantenleven is een gek, mooi leven, dat van een 'loco lindo'!

'Hotel Victoria' is de titel van het nieuwe theaterprogramma vernoemt naar de gelijknamige CD van het Duo Carel Kraayenhof - Juan Pablo Dobal.
De tango die zijn naam leende aan dit album dateert uit 1906 en is van de hand van pianist Feliciano Latasa, die hij noemde naar het fameuze Gran Hotel Victoria te Buenos Aires. Dit roemruchte hotel was de ontmoetingsplaats van vele musici en artiesten die hun fortuin zochten in de grote metropool, die aan de vooravond stond van de grote tangorage, die tenslotte de wereld zou betoveren.

Het hotel is het baken in de zee van de reizende muzikant.
Zie hier meer informatie over het programma dat Carel en Juan Pablo gaan spelen: Hotel Victoria http://www.carelkraayenhof.nl/hotel-victoria/

Carel Kraayenhof over Hotel Victoria:
“Er zitten mooie kanten aan dat reizen, maar mensen realiseren zich vaak niet dat het leven van een muzikant vaak voor tachtig procent bestaat uit reizen en repeteren. We trekken van stad naar stad, ik vind ons vaak een soort zeelieden. Het echte concert is vaak maar een klein deel, precies dat deel dat voor het publiek een avondje uit is. Daarna of daarvoor nog een hapje of drankje… het is maar goed dat ze dat niet beseffen. Voor muzikanten is het een rare combinatie van passie, werk en hobby, dat artiestenleven.” Het hotel is in die tijd vaak hun tweede thuis. Op de nieuwe cd brengt Kraayenhof ook een ode aan zijn moeder. “Zij is tegenwoordig vaak een soort bed & breakfast voor me. Als ik in het zuiden moet optreden, logeer ik bij haar en zij gaat dan vaak gezellig mee naar het optreden.”

Korte biografie Carel Kraayenhof:
Carel Kraayenhof (bandoneonist/componist) wordt als één van de meest toonaangevende muzikanten binnen de Argentijnse tango gezien. Als bandoneonist is hij virtuoos en zijn spel ontroerend. Als componist wordt hij omschreven als iemand die in staat is tot grensverleggende exploratie van het muzikale tango spectrum. Sinds hij in 1987 voor de grote Astor Piazzolla in Amerika werkte is Kraayenhof zich blijven ontwikkelen als een veelzijdig muzikant. Naast zijn samenwerking met de grootste Argentijnse maestro’s zoals Osvaldo Pugliese, werkte hij nationaal en internationaal samen met verschillende artiesten: Sting,Yo-Yo Ma, Joshua Bell, Ennio Morricone, Dulce Pontes e.v.a. en in Nederland o.a. met Caro Emerald, André Hazes, Blof, Wouter Hamel, Trijntje Oosterhuis, Janine Jansen, Lavinia Meijer etc.
Naast zijn werkzaamheden als artistiek leider van zijn eigen tango ensembles, waarmee hij in de hele wereld concerten geeft, produceerde hij meer dan 8 eigen Cd’s en heeft hij een eigen muziekuitgeverij.
Kraayenhof ontving verschillende onderscheidingen waaronder, een Edison Publieksprijs voor de cd Tango Royaal, een Edison nominatie voor zijn eigen Cd ‘Liberación’ de cd ‘Lavinia Meijer & Carel Kraayenhof in concert’ en een hoge onderscheiding van de Argentijnse regering voor zijn inzet voor de Argentijnse tango wereldwijd.

Maandagavond 30 april

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord, Terschelling
€17,50

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de boekhandels: Rosenberg (Midsland) en Funke (West). En eventueel nog aan de zaal.

Theatervoorstelling: DAN NEEM JE TOCH GEWOON EEN HOND?

27 oktober 2017

Dan neem je toch gewoon een hond?
Aan de hand van verhaal van het verlies van hun geliefde aan de dood vertellen twee speelsters over wat ze allemaal tegenkomen in het soms onbegaanbare landschap van rouw. Daarnaast is het derde verhaal, dat van ‘de omgeving’, die in het begin luistert, troost, ondersteunt, het wellicht probeert op te lossen, maar zelf ook wordt geraakt in haar eigen onvermogen om te gaan met de dood. Dat de dood plotseling kan verschijnen en dat je verdriet niet kunt oplossen is iets dat we moeilijk kunnen verdragen. Tja ach, dan neem je toch gewoon een hond?
Een intieme voorstelling die het rouwproces blootlegt.

‘… een oprecht indringend rauw en liefdevol theaterstuk over de onmacht en ons zoeken in het verwerken van het verlies van onze dierbaren.’

Vrijdag 27 oktober 2017

20.00 uur - 22.00 uur

ET-10, Heerweg 40, Midsland-Noord
€10,-

Theatergezelschap De Kunst van het Rouwen
www.dekunstvanhetrouwen.nl

Omdat we allemaal vroeg of laat te maken krijgen met verlies
Omdat hiermee omgaan een enorme klus is
Omdat we een plek willen bieden waar rouw voelbaar, inzichtelijk en bespreekbaar wordt.
Omdat we dit zelf gemist hebben. Of als we een plek vonden waar er wel ruimte voor rouw was, dat we hebben ervaren hoeveel dat voor ons betekend heeft. En nog steeds betekent.
Dat het noodzakelijk is om weer verder te kunnen gaan.
Omdat we geloven in de kracht van kunst, rauwheid en humor

Kaarten vooraf (vanaf 1 okt.) verkrijgbaar bij de boekhandels: Funke (op West) en Rosenberg (Midsland)
en eventueel nog aan de zaal.

KEILAND 2017

30 juli 2017

10 jaar Keiland op Terschelling
Dit jaar vindt de tiende editie van Keiland plaats. Keiland is zeven dagen lang een mix van workshops, vieringen, elkaar ontmoeten en genieten van het eiland Terschelling. Ook dit jaar belooft het een mooi programma te worden met een gevarieerd aanbod van kunstzinnige, verdiepende en vrolijke workshops voor jong en oud en met mooie vieringen in de ochtend en de avond. Keiland vindt dit jaar plaats van zondag 30 juli tot en met zaterdag 5 augustus 2017 op natuurkampeerterrein Swartduin, prachtig gelegen te midden van bossen en duinen aan de westzijde van het eiland.

Keiland 2017: “Er is eens…”
Het thema van Keiland 2017 is “Er is eens….”.
Er is eens een verhaal over een land en de zee groeiend en krimpend in de tijd.
Er is eens een hemel die tastbaar wordt.
Er is eens een kunst die wenkt.
Er is eens een lichtkring rond de toren en het vuur.
Daar staan de vertellers, maken we beelden in kleur, zang en dans en koesteren we de stilte.
Er is zegen, er is inspiratie, er is samen en er is even alleen.
Er zijn eens boten vol mensen die brengen verhalen - blij, magisch, verrassend, droef- delen ze en dragen ze weer mee terug de wereld in.

Keiland bestaat uit kunst, kerk en kamperen

Kunst - ’s Ochtends kunnen de deelnemers kiezen uit een afwisselend aanbod van
workshops zoals beeldende kunst, muziek, schrijven, theater, dans of meditatie. Er is
voor de kinderen en tieners een apart workshopprogramma. 's Middags is er tijd om zelf in te vullen en alle gelegenheid om andere Keilanders te ontmoeten.

Kerk - Elke morgen en avond is er een gezamenlijke viering, oecumenisch en eenvoudig van opzet. De ochtendviering is lichtvoetig en speels, de avondviering is meditatief van karakter. Tijdens de vieringen wordt er veelzijdig en meerstemmig gezongen, liederen van Iona, Taizé en uit het nieuwe liedboek, een Bijbeltekst gelezen, een verhaal verteld of een stukje theater gespeeld. In de avondviering is er een lange stilte en ruimte voor eigen voorbeden.

Kamperen – Het kamperen is heel eenvoudig, in de natuur. Er is genoeg speelruimte
voor de kinderen en het terrein is omringd door bossen en duinen, op fietsafstand van de zee.

Voor wie? - Keiland staat open voor iedereen: singles, jong en oud, voor stellen en
gezinnen met kinderen en jongeren van alle leeftijden. Keiland is voor mensen die op
een speelse en/of verdiepende manier met geloof bezig willen zijn, met respect voor
ieders beleving.

Meer info? Kijk op: www.keiland.nl of mail naar info@keiland.nl

30 juli t/m 5 aug. 2017

Van zondag t/m zaterdag.

Terschelling, natuurkampeerterrein Swartduin

www.keiland.net
Hier vind je heel veel leuke info!

WINTERTIJD

11 januari 2017

KOERS TERSCHELLING
maakt op dit moment nieuwe plannen
voor een nieuw seizoen.

Alle ideeën, suggesties, etc.
van harte welkom!

Programma's op maat kunnen gewoon geboekt worden.
Wij denken graag met u mee.

Graag tot ziens vanaf het voorjaar!

INSPIRATIEFESTIVAL TERSCHELLING 2016

28 oktober 2016

De Protestantse Theologische Universiteit en de Protestantse Kerk organiseren samen met de kerken van Terschelling en andere organisatie dit najaar een weekend geestelijk uitwaaien op het inspiratiefestival. Dit is een moment om even op te laden. Op het programma staan onder andere lezingen van inspirerende Nederlandse theologen, (meezing)concerten, spirituele strandwandelingen, vieringen, vertellingen, theatervoorstellingen (oa. Luther, Jakoberhalen vol list & bedrog), dans en veel muziek. De deelnemers kunnen van locatie naar locatie wandelen en fietsen over het eiland. Samen met anderen haal je zo letterlijk en figuurlijk even een frisse neus.

Het festival is bestemd voor iedereen die iets heeft met kerk en/of geloof, voor vrijwilligers en beroepskrachten. Dit alles ter verbinding en bezieling.
Daarvoor is het nodig dat veel mensen op de hoogte gebracht worden van dit evenement. Alle kerkenraden hebben inmiddels de info-poster ontvangen. Dus zegt, mail en link het voort!
Het volledige programma vindt u vanaf 1 juni op de website, vanaf dat moment is er ook de mogelijkheid om in te schrijven.

We hopen op een fantastisch en inspirerend weekend en een feest van ontmoeting en herkenning. Behalve een frisse neus, genieten van het eiland met strand, bos en zee zullen deelnemers kunnen genieten van religieuze muziek, dans, theater, meditatie, vieringen op de getijden, lezingen, bijbel-vertellingen, enz., enz.
Aanwezig oa.: Meditatieplatform Vacare, theatercollectief de 7evendehemel, Vocaal Theologisch Ensemble, praeses van de Synode Karin v.d. Broeke, docenten PThU oa. prof. Henk de Roest, prof. Mechteld Jansen (rector), verhalenvertellers oa. Kees Posthumus, Gottfrid van Eck, Kees van der Zwaard enz., enz. Een inspirerend weekendje uit, noem het een eilandpelgrimage, voor wie alleen komt en voor wie met een groep(je) komt.

Vrijdag 28 oktober, Zaterdag 29 oktober, Zondag 30 oktober 2016

Alle dagdelen.
Aanvang/Openingsceremonie vrijdagmiddag 14.00 uur

Terschelling
€45,- bij inschrijving voor 15 sept. daarna €50,-

TANDEM, theater- en muziekprogramma met LIESBETH LIST & ANNEMARIE OSTER

3 mei 2016

Lief, leed, vallen en opstaan, humor en hartstocht, een uniek theaterprogramma op Terschelling met Liesbeth List en Annemarie Oster. Liesbeth List zingt liederen uit haar uitgebreide repertoire, omlijst met korte humoristische verhalen van en door Annemarie Oster. Twee hartsvriendinnen met gedeelde ervaringen, belevenissen en herinneringen, met muzikale begeleiding van Ton Snijders (vleugel) en Peter van Benthem (gitaar en zang).

Liesbeth List, chansonnière en actrice, had vele personality shows op de televisie en acteerde in diverse televisieproducties en films. In een indrukwekkende loopbaan zijn ontmoetingen altijd cruciaal geweest. In 2001-2002 stond Liesbeth in de theaters met het jubileumprogramma "Van Shaffy tot Piaf", waarin zij terugblikte op haar 35-jarige carrière. Hierin bracht zij een ode aan haar vijf helden: Frank Boeijen, Jacques Brel, Edith Piaf, Ramses Shaffy en Mikis Theodorakis. In januari 2013 deed List haar laatste grote theatershow.

Annemarie Oster werd in 1942 geboren in Den Haag. Annemarie Oster publiceerde en publiceert in verschillende kranten, tijdschriften en programmabladen. Van Elegance tot Maatstaf, van Avantgarde tot VARA-TV-Magazine. Sinds maart 2011 schrijft zij weer een wekelijkse column in de Volkskrant onder de titel: ‘Mooi geweest’. In oktober 2012 verscheen het gelijknamige boek.

Dinsdagdavond 3 mei 2016

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€17,50

WINTERTIJD KOERS TERSCHELLING

17 december 2015

Het is ook voor KOERS Terschelling wintertijd. We maken plannen voor allerlei nieuwe workshops, voorstellingen, wandelingen, presentaties....... en we nodigen iedereen die suggesties of ideeën heeft die met ons te delen. Graag tot weer snel ziens in 2016

Wintertijd

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord

KOERS Terschelling
info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

THEATER/MUZIEK-CONCERT: JORIS LINSSEN & CARAMBA

23 oktober 2015

In deze meeslepende show vol aanstekelijke liedjes en intieme ontboezemingen doet meesterverteller Joris Linssen samen met de amigo’s verslag van hun muzikale voettocht naar België. De vrienden gingen op pelgrimstocht langs de Maas. Hun eten en slaapplekken moesten ze zien te verdienen met het spelen van hun muziek.
Laat je meevoeren met het enthousiasme van deze rasmuzikanten. Raak betoverd door de ballades en word meegesleurd in de feestelijke roes van hun Nederlandstalige nummers met Mexicaanse peper. Caramba staat bekend om hun puurheid, aanstekelijke enthousiasme en de persoonlijke verhalen van Joris.

“Een tikkeltje eigenwijs is hij wel: Joris Linssen, de zingende tv-presentator. Hij ging met zijn Nederlandstalige band op tournee door Mexico, stopte twee seizoenen met het succesvolle tv-programma Hello Goodbye, waar hij binnenkort weer terugkeert en nu is hij met zijn band Caramba op muzikale bedevaart gegaan.”

Vrijdagavond 23 oktober

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€17,50

Joris Linssen & Caramba
www.jorislinssen.nl

Voorverkoop van de kaarten bij de boekhandels (Funke/West, Rosenberg/Midsland) vanaf 5 oktober
en heeeeeeeeeeeeeeeeeel misschien nog aan de zaal

Theatervoorstelling: SPIEGELTIJD

22 oktober 2015

Spiegeltijd is de nieuwe solovoorstelling van theatermaakster Kirsten Benschop. Zij speelt het en heeft het ook bedacht en geschreven.
Eerder speelde zij de solovoorstellingen ‘Twee vrouwen’, ‘Oeroeg’ , ‘Wie stenen losbreekt’ en ‘Adempauze’. En nu dan ‘Spiegeltijd’.

In deze ca. 80 minuten durende solovoorstelling Spiegeltijd, zien we de jonge journaliste Leonie die opdracht krijgt een interview af te nemen bij de wat excentrieke Rosanna V. Een bijzondere reeks vraaggesprekken volgt. Al snel blijkt dat sommige vragen niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn. Enerzijds voelt Leonie zich aangetrokken tot de wijze levenslessen van deze tijdloze Rosanna V.; anderzijds is er ook weerstand, onbegrip.
In dromen nestelen verwarring en spanning zich in Leonie’s leven. Een zuigende kracht van iets dat groter is dan zij zelf brengt haar langzaam in beweging.
Als Leonie onverwachts ontslag krijgt zijn haar vragen niet langer beroepsmatig. Nu is zij het zelf die moet worden bevraagd op zoek naar antwoorden. Een bezoek aan Rosanna V. lijkt onvermijdelijk… want “in het leven kun je gemakkelijk worden weggehouden van datgene dat je zou moeten doen, van diegene die je werkelijk bent”, aldus Rosanna V.

Spiegeltijd is een bijzondere mix van magisch realisme en hedendaagse werkelijkheid. Spannend, mysterieus, filosofisch, spiritueel én met humor.
Margreet Blanken
Bijzonder is de samenwerking met actrice Margreet Blanken (bekend van o.a. de solovoorstelling Etty Hillesum en van de 80-er jaren serie Medisch Centrum West).
Zij verzorgt de raamregie in de vorm van speladvies bij ‘Spiegeltijd’.

Kirsten Benschop
Kirsten Benschop is professioneel theatermaker en speelt vanaf haar 12e toneel. Eerst in amateurverband en vanaf 2000 in het door haar opgerichte gezelschap K’onTour Theater. Hier regisseerde en speelde zij jarenlang met medeacteurs verschillende voorstellingen voor o.a. bedrijf, bibliotheek, onderwijs en het kleine theater. Ook volgde zij in die periode diverse workshops als camera acteren en Griekse tragedie. Onder de vlag van K’onTour Theater brengt Kirsten nu alweer voor het 6e achtereenvolgende jaar solovoorstellingen in Nederland en ook België.
Met veel succes bracht zij bewerkingen van o.a. ‘Twee Vrouwen’ van Harry Mulisch, ‘Het hart als verrader’ van Edgar Allan Poe, ‘Oeroeg’ van Hella Haasse, de zelfgeschreven inspirerende kloostervoorstelling ‘Wie stenen losbreekt’, het zelfgeschreven psychologisch drama ‘Adempauze’ en nu dus ‘Spiegeltijd’.

Donderdagavond 22 oktober

20.00 uur

Et-10, Heereweg 40, Midsland-Noord

solo theatervoorstelling
idee, tekst en spel - Kirsten Benschop
speladvies - Margreet Blanken

www.kirstenbenschop.nl

Kaarten €10.-, in de voorverkoop bij de boekhandels en aan de zaal

Een filosofische denkwandeling

18 augustus 2015

Het thema van deze wandeling is: “Wat is geluk?”
Tijdens een wandeling gaan we deze vraag in steeds wisselende tweetallen onderzoeken, zonder overigens daar beslist een eenduidig antwoord op te moeten vinden. Af en toe stoppen we en bespreken we met de hele groep de resultaten van het tweegesprek.
Het onderzoeken doen we aan de hand van uitspraken van de oud-Griekse filosoof Epicurus (341 v. Chr. - 270v. Chr.) bv:

“Bij persoonlijk geluk gaat het om het eigen genot en het vermijden van pijn en verdriet”

of zelfbedachte uitspraken over geluk bv:

"Word je pas gelukkig als je kunt doen waar je zin in hebt?”

De wandeling is bedoeld voor gezinnen met kinderen.
Natuurlijk kunnen volwassenen of kinderen zich ook alleen opgeven.
N.B.: Kinderen moeten samen met anderen (dus niet alleen met de eigen ouders) willen denken en overleggen.

Dinsdagmiddag 18 augustus

14.00 uur - 15.30 uur

Vertrek bij ET-10: Heereweg 40, Midsland-Noord
€5,- per persoon en max. €15,- per gezin

Rob van Ruiten, hobby-filosoof

Uiterlijk 17 augustus
via: info@koersterschelling.nl
of telefonisch: 0562-443151 bgg: 06-25213183

Buitenkunst: JUTTERS-INSPIRATIE

11 augustus 2015

We gaan jutten langs het strand
en een kunstwerk bouwen.
Info volgt nog.

Dinsdag 11 augustus

10.30 uur - 15.00 uur

Start ET-10, vervolgens op het strand

Arjen Almoes, eilander kunstenaar

info@koersterschelling.nl
of: 0562-443151

Vertelvoorstelling: 'DE KAMERS VAN HET HART'

6 augustus 2015

Vertelvoorstelling
‘Kamers van het hart’
‘Je kreeg gratis één woord dat speciaal voor jou bedoeld was als je iets bij haar gekocht had. Ze hielpen tegen angst, twijfel, eenzaamheid, verdriet en nog veel meer. Woorden die het hart raakten. Die woorden wilden de mensen het liefst hebben, ze stonden er dan ook uren voor in de rij…’

Wie zegt dat het hart vier kamers heef?! Met een beetje verbeelding blijkt het hart veel groter te zijn met o.a. geheime kamers, magische kamers en kamers waar frisse wind waait. Maar ook is er een warm verlichte kamer waar altijd iedereen welkom is.

Pauline Seebregts neemt u mee naar ‘De Kamers van het hart’.
Welke woorden fluisterde Esperanza precies in het oor van de man waardoor hij veranderde? Welke illusie bewaarde de vrouw in haar hart zodat ze de werkelijkheid maar niet onder ogen kon zien? En hoe leerde het meisje van het de oude vrouw om haar hart te openen? Deze vragen en meer zullen aan de orde komen in de sfeervolle verhalenvoorstellling. Een mooi afwisselend programma met humor en diepgang.

Donderdagavond 6 augustus

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€10,-

Pauline Seebregts is professioneel verhalenverteller, trainer en coach. Zij heeft een warme, expressieve manier van vertellen. Ze laat je lachen en ontroert evenzeer. Dikwijls worden haar verhalen ervaren als inspirerende momenten van wat je ‘entertaining wisdom’ zou kunnen noemen.

www.storywise.nu

Kaarten in de voorverkoop bij de boekhandels en eventueel nog aan de zaal

Zomer-vertel-workshop: 'DE MAGIE VAN VERHALEN'

5 augustus 2015

Zin in een workshop vertellen en de magie van verhalen ervaren? Welkom bij deze vertelworkshop op Terschelling! Of je nu begint of al een tijdje bezig bent met verhalen vertellen, ieder kan meedoen op zijn eigen nivo tijdens deze workshop. Je hoeft niets voor te bereiden.

Als je ervoor open staat zijn verhalen overal en altijd en in alles te vinden. Verborgen schatten liggen soms vlak onder onze neus. Vanuit voorwerpen, elementen van het eiland en tekstfragmenten laten we ons inspireren en de hoofdpersonen van onze verhalen tot leven komen. Tijdens deze workshop leer je door gebruik van je associatie vermogen, je verbeelding en je zintuigen om tot een inspirerend verhaal te komen. We werken toe naar het delen van onze verhalen met elkaar.

Woensdag 5 augustus.

10.30 uur - 15.30 uur

ET-10, Midsland-Noord, Heereweg 40
€17,50 (zelf een lunchpakketje meenemen, voor consumpties wordt gezorgd)

Verhalenverteller/trainer Pauline Seebregts. Pauline Seebregts werkt vanuit haar Vertelburo Storywise als professioneel verteller, trainer en coach. Tevens is zij werkzaam als docent aan de vertelacademie in Utrecht. Zij treedt op met voorstellingen in den lande. Daarnaast verzorgt zij ook trainingen en voorstellingen op maat voor bedrijven en organisaties.
www.storywise.nu

E: info@koersterschelling.nl of T: 0562-443151
of
E: info@storywise.nu of T: 073-6900645

Dubbel-Theatervoorstelling: Aletta Jacobs toen; Mw. v.d. Berg nu

30 juli 2015

Twee vrouwen, twee voorstellingen op één avond!

* Aletta Jacobs
Een vrouw met een ongekend rechtvaardigheidsgevoel

Aletta Jacobs werd in 1854 als dochter van een huisarts te Sappemeer geboren. Zij werd met toestemming van de staatsman Thorbecke in 1871 als eerste Nederlandse studente toegelaten tot de universiteit van Groningen. Na haar medische studie vestigde zij zich in 1879 als huisarts in Amsterdam. Zij was de eerste vrouwelijke arts van Nederland. Zij bepleitte onder meer de verbetering van de werkomstandigheden voor winkelpersoneel en van hygienische woonomstandigheden. Vanaf 1883 voerde zij tot 1919 de strijd om het vrouwenkiesrecht. Tijdens de eerste wereldoorlog zette zij zich in voor de vrede.

In deze voorstelling zien we een Aletta, die alleen maar gelijkwaardigheid wil van man en vrouw. Een Aletta met haar vragen twijfels… Een Aletta met een ongekend rechtvaardigheidsgevoel.

* Mevrouw van den Berg, een dame van NU die haar mannetje staat.

Met Mevrouw van den Berg kunt u alle kanten op. Zij is een vrouw met ongekende mogelijkheden. Benoemt alles zeer direkt en is bepaald niet op haar mondje gevallen. Zij is de president van een vrouwenclub en niet alleen de president, ook de secretaris en de penningmeester en het enigste lid. Maar de vrouwenclub floreert enorm. Zij vertelt allemaal herkenbare voorvallen uit haar leven.

Twee voorstellingen, twee vrouwen, twee levens: serieus en humoristisch, ernstig en dolle pret tegelijk!
Voor een ontspannen avondje uit.

Donderdagavond 30 juli

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€10,-

Marijke Kots
Regisseur, actrice en schrijfster uit Haarlem

Marijke Kots (1948) studeerde in 1992 af als dramadocent aan de faculteit Theater van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. voor die tijd heeft zij 23 jaar een eigen poppentheater gehad. Nu regisseert zij, speelt, schrijft, maakt voorstellingen op maat en geeft speltrainingen. Met een diversiteit aan zelfgeschreven solostukken treedt zij regelmatig in het land op.

Kaarten in de voorverkoop bij de boekhandels en eventueel nog aan de zaal

KEILAND kunst, kerk, kamperen gedurende een hele week

26 juli 2015

Graag attendeert KOERS Terschelling u op de activiteiten van KEILAND (een organisatie ovv. stichting KURK): Kunst, Kerk, Kamperen
in de eerste week van augustus.

Kunst - ’s Ochtends kunnen de deelnemers kiezen uit een afwisselend aanbod van workshops zoals beeldende kunst, muziek, drama, meditatief wandelen en werken in de natuur. Er is voor de kinderen en tieners een apart workshopprogramma. 's Middags is er tijd om zelf in te vullen en alle gelegenheid om andere Keilanders te ontmoeten.

Kerk - Elke morgen en avond is er een gezamenlijke gebedsviering, oecumenisch van karakter en eenvoudig van opzet. De ochtendviering is lichtvoetig en laagdrempelig voor kinderen, de avondviering is meditatief en verdiepend, met ruimte voor stilte. Tijdens de vieringen zingen we liederen (o.a. van Oosterhuis, Iona en Taizé), lezen een korte Bijbeltekst of wordt er een verhaal verteld en is er ruimte voor bijdragen vanuit workshops zoals een gedicht, theater of een dans.

Kamperen – Het kamperen is heel eenvoudig, in de natuur. Er is genoeg speelruimte voor de kinderen en het terrein is omringd door bossen en duinen, op fietsafstand van de zee.

Het thema van Keiland 2015: GLOED!
"De gloed op jouw gezicht
vertelt van warmte van binnen.
Ik zie je ogen stralen
en vermoed een innerlijk vuur"

Voor wie? - Keiland staat open voor iedereen: singles, stellen en gezinnen en is gericht op mensen die op een ongedwongen en speelse manier met geloof bezig willen zijn, met respect voor ieders mening en beleving.

Zondag 26 juli t/m zaterdag 1 augustus 2015

Natuurkampeerterrein Swartduin, prachtig gelegen aan de westzijde van Terschelling

Kijk op: www.keiland.net
of mail naar info@keiland.net
Bellen mag ook: 055 – 8444905 (Gertrudeke van der Maas)

Stichting Kurk, de organisatie achter Keiland, voert projecten uit die creativiteit en verdieping stimuleren op het gebied van geloof en zingeving. Stichting Kurk (verbinding van kunst en kerk) bestaat uit mensen met verschillende (kerkelijke) achtergronden, die ervaren dat kunstzinnige werkvormen een inspirerende ingang zijn om geloof te beleven.

Theatervoorstelling: OP VLEUGELS VAN DE WIND

16 juli 2015

Op vleugels van de wind
een avond met poëtische sprookjes

Peter Vermaat is dichter en verteller. Op donderdagavond 16 juli vertelt hij poëtische verhalen met een sprookjesachtig karakter. Verhalen over land en slib, wind en water, bos en beemd, zon en zee. Verhalen die thuishoren op een eiland. Verhalen over vogels waardoor de dromen van een mens weer vleugels krijgen. Het zijn verhalen over lief en leed, leven en dood, zuur en zoet. Verhalen afkomstig uit de mythologie van verschillende volkeren, die ons nog steeds inspireren vanwege hun poëtische zeggingskracht. Verhalen bovendien vol wijsheid en humor. Hij wisselt deze verhalen af met aantal gedichten over vogels en het wad die hij heeft geschreven.

Donderdagavond 16 juli

Aanvang: 20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Kaarten a €10,- in de voorverkoop bij de boekhandels en eventueel nog aan de aan de zaal

Peter Vermaat is dichter-verteller, poppenspeler-theatermaker. hij vertelt poëtische verhalen met een biografisch of sprookjesachtig karakter, zowel voor volwassenen als voor kinderen. In zijn theatrale vertellingen visualiseert hij zijn verhalen met karakteristieke (vaak levensgrote) objecten. Hij wordt gefascineerd door de grote vragen en de kleine verhalen in het menselijk bestaan.

Buitenkunst & Juttersinspiratie: HERGEBRUIK VERSUS KUNST

14 juli 2015

Strandjutten olv. eilander kunstenaar Arjen Almoes. Vanuit de vondsten maken we een objet trouvé in gips. Na een inleiding over deze techniek en een exposé van voorbeelden gaan we naar het strand.
Geschikt voor alle leeftijden!

Dinsdag 14 juli

10.30 uur - 15.00 uur

Start bij ET-10, vervolgens op het strand
Kinderen (tot 12 jaar) €7,50, Volwassenen €15,-

Eilander kunstenaar: Arjen Almoes

info@koersterschelling.nl
Of via tel.nr.: 0652-443151

VROUW IN DE TUIN, poëzie en muziek

31 mei 2015

DICHTER BIJ MUZIEK

Het is een vrouw die wel zeer tot de verbeelding spreekt.
Er werden romans aan haar gewijd,
we komen haar tegen in cantates en opera’s, musicals en films en tot hoeveel gedichten inspireerde zij ook. Maria Magdalena.

Wie is ze, deze vrouw? En wat heeft ze ons te zeggen? Zich inlevend, zo empathisch mogelijk, laat Hans Bouma Maria Magdalena zelf aan het woord. We ontmoeten haar in de tuin van de opstanding, dáár, in dat veelzeggende milieu vertelt ze haar verhaal: ‘Vrouw in de tuin’. Pianist Andries Schotanus neemt improviserenderwijs deel aan dit verhaal.

Verder op deze bijzondere avond van Dichter bij muziek, de poëtisch-muzikale collages Zijn mensen op aarde, Wat ik mag hopen en Duurzaam signalement. Andries Schotanus zorgt hier voor een muzikale stroom waarop Hans Bouma als papieren bootjes zijn verzen neerlegt. Bootjes op weg naar de diepzee van een mensenziel.

Er is een boekentafel met uitgaven van Hans Bouma. In de pauze en na afloop kunt u hem hier spreken. De auteur is bereid boeken en bundels te signeren.

Zondagavond 31 mei 2015

20.00 uur - 21.30 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Free gift

de dichter: Hans Bouma, poëzie en verhaal
de pianist: Andries Schotanus

BeneFIETS3daagse

5 mei 2015

KOERS Terschelling maakt u graag attent op de BeneFIETS3daagse in de meivakantie.

FIETS MEE VOOR HUIZEN IN AFRIKA
OP 5, 6, 7 MEI VANAF 19.30 UUR

Onderweg: muzikale en smakelijke verrassingen.
Muzikale slotavond met extra hapjes.

5, 6, 7 mei

Start vanaf 19.30 uur

Start & finish bij café de Vijfpoort in Formerum
€22,50 voor 3 fietsroutes met muziek en lekkers

Vier vrouwen van Terschelling (Annet van Essen, Jansje Bakker, Anneke Buitenwerf, Mathilde de Graaff)
gaan eigenhandig huizen bouwen in Afrika.
Sponsor ons en fiets mee!

Inschrijfformulier zie:
www.benefiets3daagse.nl

Of bij 'kdo&zo' (winkel in het dorp Midsland)

Theatervoorstelling: BOVENKAMER

17 oktober 2014

‘Bovenkamer’ (regie:Titus Tiel Groenestege, tekst en spel:Thomas Borggrefe):
Een dirigent heeft Alzheimer.
Hij zoekt zijn partituur.
Hij luistert naar muziek.
Hij blijft dirigent, de muziek houdt hem bij de les.

De voorstelling geeft inzicht in de binnenwereld van een man, die Alzheimer heeft,
een voorstelling met muziek, teksten, lichtheid en zwaarte en humor.

De voorstelling is geschikt voor verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld familieleden van dementerenden of medewerk(st)ers van verpleeghuizen, huisartsen en vrijwilligers en iedereen, die meer over dementie te weten wil komen.

Na de voorstelling gaat de acteur in gesprek met het publiek.

Thomas Borggrefe is acteur. ‘ Bovenkamer‘ is na o.a. ‘Tafel van twee’ ( regie:
Helmert Woudenberg) zijn 4de voorstelling over dementie.
Met zijn voorstellingen treedt hij in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland op. Tevens werkt hij als geestelijk verzorger in een verpleeghuis.

Titus Tiel Groenestege is regisseur en acteur bij o.a. Orkater.

De voorstelling is o.a. in kleine theaters, kerken en verpleeghuizen gespeeld
en is met veel lof en enthousiasme ontvangen.
In februari 2012 was de première van de Duitse versie van ‘Bovenkamer’:
“Dachstube” wordt ook daar met goede recensies ontvangen (ook in Oostenrijk).

Vrijdag 17 oktober

20.00 uur

ET-10, Heerweg 40, Midsland-Noord
€10,-

Thomas Borggrefe

www.thomasborggrefe.nl

Deze avond is een samenwerkingsproject van de De Stilen/zorggroep Noorderbreedte en KOERS TERSCHELLING

Mijn hart woont elders...... theatrale vertel/muziekvoorstelling...... over vluchten en thuiskomen

14 oktober 2014

EEN THEATRALE VERTEL- EN MUZIEK- VOORSTELLING
over vluchten en thuiskomen
gespeeld door Pauline Seebregts & Gottfrid van Eck

De actualiteit
De problemen van vluchtelingen en het asielbeleid in Nederland vullen bijna dagelijks de kranten. Mensen die wegvluchten uit hun geboorteland hebben veel te verliezen – hun veiligheid, hun vrijheid, hun familie. Maar ze hebben ook veel te winnen: een vluchtheuvel, een nieuwe toekomst elders. Kennen we hun verhalen en krijgen ze een gezicht? Wat houdt een mens onder zulke omstandigheden op de been?

De voorstelling
In deze vertelvoorstelling staan de waargebeurde verhalen van twee vluchtelingen centraal, nl. van Mounir uit Syrië en Ayisha uit Eritrea/Ethiopië. Zij ontmoeten elkaar toevallig in een wachtkamer ergens in Nederland. Tijdens het wachten vertellen ze elkaar hun verhaal; ze delen wanhoop en angst, maar ook hoopvolle momenten. Wat maakt dat deze vluchtelingen zich in Nederland ‘vreemd’ of ‘thuis’ voelen? Waar woont hun hart?
Eerder werd deze voorstelling succesvol gespeeld tijdens de Nacht van de Hoop 2013 in het Humanity House te Den Haag. Commentaar van Derk Stegeman (directie STEK Den Haag): “Het is een aangrijpend spel over de grote verscheurdheid van twee vluchtelingen, een goed gespeeld stuk over de tragiek van een onwezenlijke ontmoeting.” Voor een filmische impressie, zie weblink

De vertellers
Gottfrid van Eck en Pauline Seebregts hebben reeds hun sporen verdiend als professionele vertellers. In 2007 werkten zij eerder samen in het verhalenprogramma ‘S.O.S.’ voor het internationale Healing Words Festival in Galilea, Israël.

Dinsdagavond 14 oktober

20.00 uur

et-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€10,-

De vertellers
Gottfrid van Eck en Pauline Seebregts hebben reeds hun sporen verdiend als professionele vertellers. In 2007 werkten zij eerder samen in het verhalenprogramma ‘S.O.S.’ voor het internationale Healing Words Festival in Galilea, Israël.

www.gottfridvaneck.nl
www.paulineseebregts.nl

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de boekhandels (Funke/West, Rosenberg/Midsland) en eventueel nog aan de zaal

Hans Bouma. OP HET LEVEN! Dichter bij muziek.

31 augustus 2014

Over wat er met Lazarus gebeurde, zijn vriendschap met Jezus, zijn vroege dood en zijn opstanding, kun je een preek houden, maar je kunt Lazarus ook zelf aan het woord laten.
Dat gebeurt in deze bijzondere aflevering van het programma Dichter bij muziek. Met als titel Op het leven! vertelt Lazarus, zeven jaar na zijn opwekking, bij monde van Hans Bouma zijn verhaal. Een even schokkend als bevrijdend verhaal waaraan pianist Andries Schotanus op passende wijze muzikaal deelneemt.

Zeven jaar later. Iedere dag heft Lazarus met zijn zusters Maria en Martha bij de maaltijd het glas. Lechajim! Op het leven! Het leven dat dóórgaat. Het leven dat gevierd mag worden.

Het verhaal van Lazarus wordt ingeleid door de poëtisch-muzikale collage Een vuur dat je verwarmt. Erna volgt de collage Een zeer menselijk gezicht.

Zondagavond 31 augustus

20.00 uur

ET-10, Heerweg 40, Midsland-Noord

Hans Bouma, poëzie – Andries Schotanus, piano

Er is een boekentafel met uitgaven van Hans Bouma. Na afloop kunt u hem hier spreken. De auteur is bereid boeken en bundels te signeren.

muziek-concert door: JAN ROT! KAMPVUUR!

14 augustus 2014

JAN ROT KOMT WEER NAAR HET EILAND.................!!!

Virtuoos hertaler!" "Topavond!" "Feest van herkenning!" – zo typeerden bezoekers de vorige show van Jan Rot met vertaalde nummer 1-hits. Dit seizoen laat de lange zanger zijn meesterblik vallen op de grote schat kampvuurliedjes.

Wie heeft ze op vakantie op ons eiland niet meegezongen, op een zwoele zomeravond of rillend onder een deken: House of the rising sun, Donna Donna en Blowin in the Wind? Volksliedjes als Molly Malone en Oh Suzanna, of The Boxer van Simon & Garfunkel: lailailai!
Lange Jan heeft de mooiste knetterend en knapperend vertaald en brengt ze met de bijbehorende verhalen. En wat dacht u van verrassende kampvuur-uitvoeringen van een nieuwe serie nummer 1-hits als When Doves Cry, Eternal Flame, Mull of Kintyre en Springsteens Fire?
Oké, het vuur op het podium is nep, maar de liedjes zijn puur en recht uit het hart. En reken maar dat u kan meezingen!
Wederom een schitterend vertaalproject waar deze rasentertainer de zaal mee in vuur en vlam zet!

Jan: 'Ik doe alles zelf: liedjes kiezen, cd opnemen, tournee boeken, tot het versturen van de flyers aan toe. Ik voel me als de kok/eigenaar in een fijn restaurantje, waar ik het elke avond de mensen enorm naar de zin probeer te maken met zorgvuldig uitgekozen ingrediënten, en elk jaar mijn best doe op een verrassende menukaart. Hoort-zegt-het-voort en alles komt goed!"

www.janrot.nl
https://www.youtube.com/watch?v=hyaTjTPJA6A

Donderdag 14 augustus

Aanvang: 20.00 uur
Concert (2 x 55 minuten) met pauze

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Kaarten à €17,50 vanaf 1 aug. bij de boekhandels (Funke en Rosenberg) en op de avond zelf als er nog plaatsen vrij zijn misschien nog aan de zaal.

golem gaat niet door

11 augustus 2014

20.00 uur

KLEZMERCONCERT: Oostenwindstreken

17 juli 2014

Muziek is een woordeloze taal waarmee je allerlei gevoelens – van sores en gein, verdriet en vreugde, passie en pijn - kunt uitdrukken. Maar het is ook een taal waarmee je anderen kunt ontroeren, bezielen en meeslepen.
Tijdens dit vertelconcert worden vooral joodse, maar ook enkele zigeuner melodieën uit Oost Europa gespeeld. Daarnaast klinken er muzikale vertellingen uit diezelfde tradities. Muziek en verhalen zijn met de oostenwind naar onze streken gereisd.
Trio Wilde Eend strijkt en blaast ze nieuw leven in en gaat op zoek naar harten die daarvoor open staan. Enkele liedjes krijgen stem in samenwerking met het publiek.

Trio Wilde Eend - ook wel bekend onder de Jiddische naam Vilde Katshke - brengt een frisse mix van joodse muziek en verhalen uit Oost
Europa en verder. Het trio naast klezmer en zigeuner muziek ook melodieën uit o.a. Rusland en Armenië. Eigen composities en
spannende improvisaties geven hun muziek nog meer kleur.

Een vertelconcert met joodse volksverhalen en sprookjes, o.a. over hoe muziek is ontstaan en over de wereld ging reizen. Verhalen over de kracht van muziek vormen de rode draad. Vaak wordt er ter plekke een joods liedje aangeleerd zodat het publiek het plezier en de kracht van muziek aan en lijve kan ondervinden

Trio Wilde Eend werd in 1998 opgericht door Gottfrid van Eck om zijn liefde voor joodse volksverhalen en muziek uit Oost Europa te combineren. Vele honderden concerten en muzikale vertelvoorstellingen werden gespeeld voor een enthousiast publiek. Gottfrid vertelt, speelt (bas)klarinet en krijgt muzikaal tegenspel van Tessa Zoutendijk op viool en Michiel Ockeloen op accordeon. Tezamen zorgen deze drie eenden voor feestelijk kunst- en vliegwerk.

Trio Wilde Eend presenteert (vertel)concerten op uiteenlopende muziekpodia: in theaters, kerken en synagogen, voor culturele verenigingen, zorg- en onderwijsinstellingen. Ze zijn een graag geziene gast op allerlei festivals en privéfeesten. Hun muziek raakt een snaar; ze is plezier om bij te huilen en verdriet om op te dansen!

Donderdagavond 17 juli

20.00 uur
(2 x 45 minuten)

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€12,50

Gottfrid van Eck, basklarinet en verteller

Michiel Ockeloen, accordeon en percussie

Tessa Zoutendijk, viool, trompetviool en effecten

Meer info: www.wilde-eendproducties.nl
info@wilde-eendproducties.nl
Contact: Gottfrid van Eck
tel. 030 – 2888649/ 06 – 2831 6474

Kaarten zijn in de voorverkoop, vanaf 1 juli, verkrijgbaar bij de boekhandels (Funke op West, Rosenberg in Midsland) en eventueel nog aan de zaal

Muzikale-Theater-Voorstelling: ...... IN HET OOG VAN DE STORM

29 april 2014

Een muzikale theatervoorstelling die gespeeld wordt door: Kees Posthumus en Juul Beerda.
Paulus verschijnt op het toneel als de apostel van de vrijheid. Vanaf het moment dat hij het licht heeft gezien en een stem heeft gehoord, zal Paulus gepassioneerd en onvermoeibaar de vrijheid voor ieder mens verkondigen. In een decor van fok- en grootzeilen en op de klanken van een accordeon onderzoekt hij de mogelijkheden en grenzen van zijn grootse vrijheid.
Hij reist. Hij schrijft. Hij preekt. Hij is de grootste reiziger uit zijn tijd. Hij schrijft brieven die wereldberoemd zouden worden. Hij preekt voor Joden en heidenen, met wisselend succes, zijn boodschap van bevrijding. Zonder Paulus geen christendom.

Dinsdagavond 29 april

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Kaarten à €10,- in de voorverkoop bij de boekhandels (Funke en Rosenberg) en eventueel nog aan de zaal

www.keesposthumus.nl

TEGELTJESWIJSHEID. Workshop mozaiek voor alle leeftijden

28 april 2014

Je hebt niet veel nodig om met (je eerste) mozaïek te beginnen. Een eenvoudig ontwerp, een paar tegels en enkele stukken gereedschap. Iedereen kan het! We laten ons inspireren door ‘Tegeltjeswijsheid’. Die levens-wijsheid kennen we allemaal…… dat ene tegeltje, die paar woorden om nooit te vergeten! Met een paar goed gekozen woorden, kunnen kleine gedichtjes, korte teksten, spreuken en gezegden vaak meer zeggen dan ellenlange verhalen. Maar heb jij dat ook wel es… dat je een zin hoort die het eigenlijk verdient om bewaard te blijven? We maken ons eigen tegeltje niet met woorden maar met kleuren en vormen. Een aantal uren heerlijk ontspannen bezig zijn met een oude techniek. Een workshop voor jong (vanaf 12 jaar) en oud(er).
Het belooft een creatieve en inspirerende dag te worden.

Maandag 28 april

11.00 uur - 16.00 uur

ET-10
€17,50 incl. consumpties. Brood voor de lunch zelf meenemen.

De workshop staat onder de inspirerende, deskundige en ervaren leiding van Sita Doornbos en Geertje Bleumink. Beiden werkzaam in ‘de knutselkeet’ te Bant in de Noordoostpolder. Dit is een gezellig plek om samen met vrienden, familie of collega’s creatief bezig te zijn. Het aanbod bestaat uit verschillende workshops en verrassende dagarrangementen zowel voor families, teams als bedrijfsuitjes. De knutselkeet is nu op reis en op Terschelling in ET-10 neergestreken. Zie: www.knutselkeet.nl

Er is ruimte voor maximaal 20 personen. Dus: graag van te voren opgeven.
Email: info@koersterschelling.nl
Tel.: 0562-443151

kleinkunst theatervoorstelling: HET VERHAAL VAN JOZEF

27 december 2013

HET VERHAAL VAN JOZEF

Jozef, een onafhankelijke, zelfstandig gevestigde timmerman die zijn hoofd niet boven het maaiveld uitsteekt. In deze vertelling (oorspronkelijke titel ‘Jesus, my Boy’ van John Dowie) schudt hij het imago van seksloze 80-jarige van zich af en ontpopt zich als een warme, grappige, kwetsbare en toch onvoorwaardelijk liefhebbende man. Als hij de liefde van zijn leven ontmoet en zij op een nogal ongebruikelijke manier zwanger raakt, verandert zijn leven voorgoed. ‘Het verhaal van Jozef’ gaat over vader-zoonrelaties, over liefde, het verlies van een zoon. Het gaat over de puinhoop die deze wereld is geworden. En wie is daar verantwoordelijk voor? God? Of zijn wij het? In de donkere dagen tussen kerst en oud & nieuw speelt de bekende acteur Marius den Otter samen ‘Het verhaal van Jozef’. Een prachtige intieme voorstelling. Het spel wordt ondersteund door een muziekensemble. Regie: Paulien Haakma

Vrijdagavond 27 december

Aanvang: 20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Kaarten à €8,50 in de voorverkoop bij de boekhandels Rosenberg (Midsland) en Funke (West) en eventueel nog aan de zaal

Info: www.koersterschelling.nl
E.: info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

INSPIRATIE BUFFET verhalenmaaltijd

22 oktober 2013

Samen aan tafel!
U wordt hartelijk uitgenodigd
voor een exclusieve 4-gangen, verhalenmaaltijd.
Een inspirerend bijbels buffet vol hemelse spijzen en vruchten uit het beloofde land om de smaak van het leven op het spoor te komen.

We gaan op zoek naar het zout in de pap
en met volle teugen genieten
van de zoetheid die het leven biedt.

Een maaltijd vol met bijbelse-verhalen
en hun recepten.
Om letterlijk op de tong te proeven.

Van te voren opgeven is noodzakelijk.
Er kunnen maximaal 40 mensen
(van jong tot ouder) mee eten.

Dinsdagavond 22 oktober

19.00 uur - 21.30 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€ 17,50

Vrijwillige kookploeg bijbelse recepten olv. chef-kok Gerdien

info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

WANDELENDERWIJS

17 oktober 2013

Leven is op weg zijn, hoor je vaak.
Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen! Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Donderdagmiddag 17 oktober

13.30 uur- 16.00 uur.
Bij regen of ander slecht weer gaat de tocht niet door.

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Opgeven is niet noodzakelijk maar mag wel.
Tel.: 0562-443151
info@koersterschelling.nl

WANDELENDERWIJS

29 augustus 2013

Leven is op weg zijn, hoor je vaak.
Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen! Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Donderdagavond 29 augustus.
Als het goed en droog weer is.

We vertrekken om 19.00 uur en zijn bij het vallen van het licht
om ongeveer 21.00 uur weer terug.

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Opgeven is niet noodzakelijk maar mag wel.
Tel.: 0562-443151
info@koersterschelling

Theatervoorstelling: NUMMERRR 1 !!!! JAN ROT

22 augustus 2013

VOORSTELLING: MUZIEK, KLEINKUNST, THEATER

Als jochie al had Jan Rot een fascinatie voor nummer 1-hits. Nog steeds staan de originele vinylsingletjes in zijn kast: ‘Er zit een hoop tinnef tussen, maar ze hebben altijd iets bijzonders, anders word je geen nummer 1. Het grote publiek is zo dom nog niet.’
In twee uur met pauze laat Jan er heel wat voorbij komen. Van Vous permettez monsieur en Hair tot knallers van Police en Bruce Springsteen, alles in spetterend Nederlands uiteraard; niet voor niets is Jan voor velen de beste liedvertaler van ons land. En op zijn eigen vrolijke wijze vertelt de lange zanger er de verhalen bij, en probeert het geheim van al die toppers te doorgronden.
Jan: 'Want let op. Een wereldhit als Unchained melody was hoogstens bedoeld als B-kantje. En Ramona was al een nummer 1-hit in 1928 toen de Blue Diamonds er begin jaren '6o een vlot ritme onder gooiden." Met zijstapjes naar film en musical, de grootste operahit in 18-zoveel, Jans vertaling van de Matthäus Passion van Bach - nr 1 in de mega album charts Pasen 2006 - en de nummer 1 in Jans eigen Hot Rot Parade. En voor alle jarigen in de zaal het meest gezongen lied ter wereld Happy birthday to you in Rotversie.
Voor alle liefhebbers van taal, muziek en Gouwe Ouwe een voorstelling voor bovenaan het lijstje!

Jan: 'Ik doe alles zelf: liedjes kiezen, cd opnemen, tournee boeken, tot het versturen van de flyers aan toe. Ik voel me als de kok/eigenaar in een fijn restaurantje, waar ik het elke avond de mensen enorm naar de zin probeer te maken met zorgvuldig uitgekozen ingrediënten, en elk jaar mijn best doe op een verrassende menukaart. Hoort-zegt-het-voort en alles komt goed!"

www.janrot.nl
http://www.youtube.com/watch?v=dGN92djC5Dg

22 augustus

Aanvang: 20.00 uur
Voorstelling (2x 55 min.) met pauze

ET-10, Midsland-Noord
€15,- kaarten in de voorverkoop vanaf 1 aug. bij de boekhandels (Funke (West), Rosenberg (Midsland) en op de avond zelf als er nog plaatsen vrij zijn misschien nog aan de zaal

ZOMER-LABYRINT

21 augustus 2013

Het labyrint als spirituele weg. Het labyrint is een oeroud, universeel symbool voor de zoektocht naar onze sacrale kern en onze innerlijke bron, naar dat wat ons werkelijk drijft en waar we ten diepste waarde aan toekennen. In tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg. Na een inleiding maken we een buitenlabyrint.

Woensdagmiddag 21 augustus

13.30 uur - uiterlijk 16.30 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€7,50

Mathilde de Graaff is verbonden aan KOERS Terschelling en is oa. labyrintwerker.

Het is nodig om u uiterlijk één dag van te voren voor deze activiteit op te geven of telefonisch of via de mail.
E.: info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

WANDELEN-DER-WIJS

15 augustus 2013

Leven is op weg zijn, hoor je vaak. Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltochten waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen is welkom om mee te stappen!

Donderdagavond 15 augustus

19.00 uur - 21.00 uur

Vertrek bij ET-10: Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is predikant op Terschelling en heeft veel ervaring in het werken met groepen. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Niet noodzakelijk.
Eventueel via:
info@koersterschelling.nl
tel. 0562-443151

Theatervoorstelling: LINDA'S LES

1 augustus 2013

KLEINKUNST, THEATERVOORSTELLING
Een jonge vrouw uit een volksbuurt wil een ander leven en gaat in de leer bij professor Frank die lesgeeft aan de Open Universiteit. Frank, ex-dichter en alcoholist, heeft zijn dromen lang geleden begraven onder een berg stof en probeert vanuit zijn lethargie de ambitieuze Linda door te schuiven naar een andere docent.
Linda is vastbesloten en moet en zal les krijgen van Frank. Linda vecht met vallen en opstaan voor haar ontwikkeling en raakt verslingerd aan Eline Vere van Couperus en de gedichten van Slauerhoff.
Ondergedompeld in de schoonheid van de letteren zal ze op haar beurt een wervelwind betekenen in Franks bestaan. Maar wat als tentamens een afgemeten objectiviteit vereisen en de authentieke Linda door Frank moet worden omgeturnd tot verstandelijke middelmaat?

1 Augustus

20.00 uur

Heereweg 40, ET-10, Midsland-Noord
€15,-

Acteurs: Helmert Woudenberg & Tessa Lamberts
Helmert Woudenberg was één van de oprichters en leden van Het Werkteater, dat nationaal en internationaal in de jaren ’70 en ’80 veel opgang maakte. Vijftien jaar lang was hij aan deze groep verbonden. Samen met Gees Linnebank werkte hij daarna vier jaar lang als artistiek leider van Toneelgroep Theater in Arnhem. Momenteel is hij freelance acteur, regisseur en docent en trainer.
Acteermethode Helmert Woudenberg is gebaseerd is op de samenhang van de vier oerelementen Vuur, Water, Lucht & Aarde. De methode is inmiddels bekend op alle acteursopleidingen, waar Woudenberg ook regelmatig optreedt als docent. Helmert Woudenberg heeft een eigen opleiding opgericht, deze heet Studio 5.

Tessa Lamberts, actrice (33 jaar) studeerde aan de Acteursschool te Amsterdam (2001). Sinds haar opleiding heeft ze op het toneel veel uiteenlopende rollen gespeeld. Zo speelde ze bij: Pim Peters Theaterproducties, Theaterproductie Amsterdam en Klasse Kunst. Maar ze vertolkte ook de rol van Anne in Het Dagboek van Anne Frank en de rol van Nonni in Gods Lusten van Dick van den Heuvel. Met Helmert Woudenberg werkte ze al eerder samen. Ze speelde in verschillende stukken van zijn hand: Mooie Dochters, De Jodenverraadsters, Wel en Wee, Familieraad en Op hoop van Zegen (bewerking van Heijermans). Verder is Tessa sinds 2006 werkzaam als trainingsactrice en geeft ze acteerles aan volwassenen.

Kaarten in de voorverkoop bij de boekhandels, Funke (West) en Rosenberg (Midsland), vanaf 11 juli,
en als er nog plaatsten vrij zijn ook nog aan de zaal.

ZOMER-LABYRINT

24 juli 2013

Het labyrint als spirituele weg is een oeroud, universeel symbool. Het staat voor de zoektocht naar onze sacrale kern en onze innerlijke bron, naar dat wat ons werkelijk drijft en waar we ten diepste waarde aan toekennen. In tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg. Na een inleiding maken we een ZOMER-labyrint., buiten.

woensdagmiddag 24 juli

13.30 uur - uiterlijk 16.30 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€7,50

Mathilde de Graaff is verbonden aan KOERS Terschelling
en is oa. labyrintwerker

Het is nodig om u uiterlijk één dag van te voren voor deze activiteit op te geven
of telefonisch of via de mail.
info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

WANDELEN-DER-WIJS

18 juli 2013

Leven is op weg zijn, hoor je vaak. Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltochten waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen is welkom om mee te stappen!

Donderdagavond 18 juli

19.00 uur - 21.00 uur

Vertrek bij ET-10: Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, predikant op Terschelling en heeft veel ervaring in het werken met groepen. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Niet noodzakelijk.
Eventueel via:
info@koersterschelling.nl
tel. 0562-443151

WANDELEN-DER-WIJS

11 juli 2013

Leven is op weg zijn, hoor je vaak. Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltochten waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen is welkom om mee te stappen!

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

11 juli

19.00 uur - 21.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff,
predikant op Terschelling, heeft veel ervaring in het werken met groepen. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Niet noodzakelijk
Eventueel bij: info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

STEF BOS voorstelling

2 mei 2013

STEF BOS speelt een eenmalige voorstelling op Terschelling!

"Een moedige reis
door de omgekeerde tijd.
Van toen naar nu
en weer terug.
Een reis met woord en muziek als vervoermiddel
en de tijd als landschap."

In de meivakantie: op donderdag 2 mei 2013

Aanvang: 20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Kaarten à €17,50 in de voorverkoop bij de boekhandels en aan de zaal.

WANDELEN-DER-WIJS

2 mei 2013

Leven is op weg zijn, hoor je vaak.
Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen! Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Donderdagmiddag 2 mei

13.30 uur - 15.30 uur

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Opgeven is niet nodig. Voor informatie:
info@koersterschelling.nl
Of even bellen: 0562-443151

WANDELEN-DER-WIJS

20 september 2012

Leven is op weg zijn, hoor je vaak.
Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen! Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

20 september

Vertrek 13.30 uur - 15.30 uur

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Opgeven is niet nodig.
Informatie bij:
E: info@koersterschelling
of via telnr. 0562-443151

WANDELEN-der-wijs

30 augustus 2012

Leven is op weg zijn, hoor je vaak.
Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen! Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Donderdagavond 30 augustus

19.00 uur -21.00 uur

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Opgeven is niet nodig.
Informatie: tel. 0562-443151
info@koersterschelling.nl

POËZIE VAN DE ZIEL

23 augustus 2012

MARC CHAGALL'S BIJBELSE BOODSCHAP

De schilder Marc Chagall is een fenomeen. Geboren in een milieu dat getekend wordt door het gedachtegoed van het Chassidisme, een Joods mystieke stroming, begint hij in 1906 op negentienjarige leeftijd voor het eerst te schilderen. Hij is dat onafgebroken blijven doen tot aan de dag van zijn dood in 1985. Marc Chagall vond zijn eigen vormentaal, waarin hij ons deelgenoot maakt van zijn geschilderde dromen en visioenen.
De bijbel vormt een bijzondere bron van inspiratie voor Chagall. In 1973 wordt
het Museum van de Bijbels Boodschap in het Franse Nice geopend. Het is
geheel gewijd aan de bijbelse schilderijen die Marc Chagall maakte: 12 grote
doeken waarop verhalen uit Genesis en Exodus zijn uit geschilderd. Daarnaast
maakte hij nog 5 schilderijen over het Hooglied.

Aan de hand van afbeeldingen van Chagalls’ schilderijen gaat Ruud Bartlema in op de achtergrond en de betekenis van met name de schilderijen van Chagall’s Message Biblique in Nice .

Donderdagavond 23 augustus

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€5,-

Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbe. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door de joodse mystieke traditie en het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over.
Op dit moment woont en werkt hij als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek in Soest.

Opgeven is niet nodig.

IN DE SPIEGEL VAN WATER, LUCHT, AARDE EN VUUR workshop boetseren

22 augustus 2012

Workshop boetseren

Een workshop waarin de oerelementen het vertrekpunt vormen voor een bijzondere ervaring met klei, waarin we ons mede laten inspireren door de poezie en het eiland!

Woensdag 22 augustus

10.00 uur - 16.00 uur

 

 

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€30,-, incl. materiaalkosten. Voor koffie, thee, soep wordt gezorgd

Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbe. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door de joodse mystieke traditie en het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over. Op dit moment woont en werkt hij als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek in Soest.

 

We vinden het fijn om van te voren te weten met hoeveel mensen we rekening kunnen houden.

Graag even opgeven dus.

info@koersterschelling.nl

tel.: 0562-443151

WANDELEN-der-wijs

16 augustus 2012

Leven is op weg zijn, hoor je vaak.
Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen! Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Donderdagavond 16 augustus

19.00 uur - 21.00 uur

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Opgeven is niet noodzakelijk maar wel fijn om van te voren te weten
Tel.: 0562-443151
E.: Info@koersterschelling.nl

ZOMER-LABYRINT Het labyrint als spirituele weg

15 augustus 2012

Het labyrint is een oeroud, universeel symbool voor de zoektocht naar onze sacrale kern en onze innerlijke bron, naar dat wat ons werkelijk drijft en waar we ten diepste waarde aan toekennen. In tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg. Na een inleiding maken en lopen we een eigen buiten labyrint

Woensdagmiddag 15 augustus

13.30 uur - 16.30 uur

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€ 7,50

Mathilde de Graaff is gecertificeerd labyrintwerker en genoot haar opleiding aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen.
Zij is predikant op Terschelling en maakt deel uit van stuurgroep KOERS Terschelling.

Mocht u een laybrint willen maken en lopen met een eigen groep
neem dan gerust contact op voor het maken van een afspraak.

info@koersterschelling.nl
Tel.: 0562-443151

WANDELEN-der-wijs

9 augustus 2012

Leven is op weg zijn, hoor je vaak.
Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen! Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Donderdagavond 9 augustus

19.00 uur -21.00 uur

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Opgeven is niet noodzakelijk maar wel fijn om van te voren te weten.
Tel.: 0562-3443151
E.: info@koersterschelling.nl

Theatervoorstelling OP HET LEVEN

30 juli 2012

Joodse, christelijke en islamitische verhalen broederlijk bijeen in een muzikale voorstelling. ‘Op het leven’, de nieuwe voorstelling van verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda, volgt in verhalen, liedjes en muziek de loop van het leven. De voorstelling begint bij de geboorte van Mozes, Jezus en Mohammed. Daarna volgen verhalen en liedjes over kinderen, vaders en moeders, spelen en school, de liefde, trouwen, armoede en rijkdom, ouder worden en sterven.
Verhalen verbinden, waar dogma’s verdelen. Alle godsdiensten zoeken naar antwoorden op de grote vragen van het leven. Waar komen wij vandaan? Waar gaan wij naartoe? Wat is de zin van ons leven? Rondom deze vragen cirkelen in elke traditie tal van verhalen. Deze verhalen zijn nu voor het eerst bijeengebracht in één theatervoorstelling. De voorstelling reist langs kerken, moskeeën en synagogen.

Maandagavond 30 juli

20.30 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€10,-

Tekst, zang en spel: Kees Posthumus / Techniek, muziek en spel: Juul Beerda / Regie: Heleen Hennink. ‘Op het leven!’ wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het fonds Kerk en Wereld.

Kaarten aan de zaal

Wandelen-der-wijs

26 juli 2012

Leven is op weg zijn, hoor je vaak. Het is een mooie beeldspraak. Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg, bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen. In de werkelijkheid van alle dag, is het doel van je leven vaak minder helder. Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming loop je tegen allerlei grote vragen aan. Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan naar zingeving en geloof.

Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen! Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

 

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep! Even bellen dus voor info.

Donderdagavond 26 juli

19.00 uur - 21.00 uur

Vertrekken bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10. Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Opgegeven is niet noodzakelijk maar wel fijn om van te voren te weten

E: info@koersterschelling.nl

Tel.: 0562-443151

WANDELEN-der-WIJS

19 juli 2012

Leven is op weg zijn, hoor je vaak. Het is een mooie beeldspraak. Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen. In de werkelijkheid van alle dag, is het doel van je leven vaak minder helder. Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming loop je tegen allerlei grote vragen aan.

Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan naar zingeving en geloof.
Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen!
Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

We wandelen met goed en mooi weer. Bij regen of ander slecht weer gaat de tocht niet door.

Donderdagavond 19 juli, 26 juli, 9 aug., 16 aug., 30 sept.

Vertrek om 19.00 uur en we zijn weer terug om ongeveer 21.00 uur

Vertrek bij ET-10, Heerweg 40, Midsland-Noord
Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

Opgeven is niet noodzakelijk maar kan via:
E: info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

ZOMER-LABYRINT Het labyrint als spirituele weg

18 juli 2012

Het labyrint is een oeroud, universeel symbool voor de zoektocht naar onze sacrale kern en onze innerlijke bron, naar dat wat ons werkelijk drijft en waar we ten diepste waarde aan toekennen. In tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg. Na een inleiding maken we een buitenlabyrint.

Woensdagmiddag 18 juli

13.30 uur - 16.30 uur

Vertrek bij ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€7,50

Mathilde de Graaff is gecertificeerd labyrintwerker en genoot haar opleiding aan het Jungiaans Instituut te Nijmegen.
Zij is predikant op Terschelling en maakt deel uit van stuurgroep KOERS Terschelling.

Mocht u met een eigen groep een labyrint willen maken en lopen neem dan gerust contact op voor het maken van een afspraak.

info@koersterschelling.nl
Tel.: 0562-443151

PSALM-SCHILDEREN

14 juli 2012

Schilderen doen we tijdens deze ochtend
met woord èn met beeld tegelijk.
We laten ons inspireren door de natuur én een natuur-psalm.

De natuurpsalm 104 helpt ons hierbij.
De beelden van de Psalm hebben een dragende kracht
en via allerlei oefeningen verzamelen we ze, zoals eekhoorns, om ons eigen verhaal ermee te helpen verwoorden.
Of: wij gaan met z’n allen in de stroom staan en kijken wat er gebeurt.

Na het schrijven gebruiken we onze aantekeningen ook nog eens om te schilderen.
De één is beter met taal, de ander met schilderen.

Hoe dan ook, er is indien wenselijk ook gelegenheid om het avondgebed op dezelfde dag
te verrijken met je eigen verhaal.
geleid door ds. P. van Veldhuizen.

Zomervakantie zaterdag 14 juli, LET OP: DEZE DATUM GAAT NIET DOOR!!!

10.00 uur - 13.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€15,-

Machteld Teekens is beeldend kunstenaar en dichter. Ze geeft les op allerlei locaties en combineert de twee disciplines waar mogelijk.

www.machteldteekens.nl
www.zoveelzinnenzoveelkleuren.blogspot.com

info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

LET OP: DEZE WORKSHOP KAN WEGENS OMSTANDIGHEDEN HELAAS NIET DOORGAAN!!!

HET LIED VAN DE ZIEL

5 juli 2012

MANTRA-AVOND
We zingen met een grote groep eenstemmige en eenvoudig meerstemmige mantra’s en andere mooie, gewijde melodieën uit zeer diverse religieuze en spirituele richtingen, in allerlei talen. Veelal met pianobegeleiding. Een deel van de muziek is zeer ingetogen, een ander deel is uitbundig en vreugdevol.
Het gaat om korte stukjes tekst, soms maar een paar woorden, een enkele zin. Op een melodie die je gemakkelijk onthoudt. Denken is niet nodig. En dat schept ruimte om gewoon te zijn met de klank, met de samenzang, met de betovering van de herhaling en de soms wonderschone muziek die daaruit als vanzelf ontstaat. Onze ziel houdt van eenvoud. Daarin schuilt de magie van het zingen van mantra’s: de toewijding aan de eenvoud van de ziel. De waarheid is nooit ingewikkeld. Voor een oprechte klank is geen zangscholing vereist, geen goed je best doen. Jij met jouw stem, precies zoals die nu is, meer is niet nodig.
Het licht is gedempt, de sfeer is verstild, meditatief. Aan het begin van de avond nemen we een paar liederen door. Voor de meeste mantra's is dat niet eens nodig, iedereen kan daar al snel in meedoen, de pianobegeleiding neemt je mee.
Tussen het zingen door zijn we stil, de afwisseling van stilte en gezang doet beide nog meer tot hun recht komen. De muziek houdt dan ook eigenlijk niet op, hij klinkt na, trilt door en inspireert. En in de stilte wordt nieuwe muziek weer geboren.
De liederen komen uit allerlei culturen en tradities, die immers in wezen over hetzelfde spreken. Er is geen verplichting, er is niets voorgeschreven dat je zou moeten voelen of geloven. Zo kunnen we ons openen voor de soms magische momenten waarop heelheid en eenheid voelbaar zijn.

Donderdagavond 5 juli

20.00 uur - 22.00 uur

ET10, Heerweg 40, Midsland-Noord
€15,-

Jan Kortie is de autoriteit op het gebied van stembevrijding in Nederland. Hij introduceerde het begrip stembevrijding en ontwikkelde een onorthodoxe, opgewekte benadering van zingen. Kortie verwierf onder meer bekendheid met zijn cursus Badkamerzingen en de Meezingconcerten in het Vondelpark en het Concertgebouw.
Zingen is voor Jan Kortie geen kunstje dat sommigen wél en anderen niet beheersen, maar een natuurlijk fenomeen – even natuurlijk als ademhalen en nog natuurlijker dan spreken. In 2009 verscheen van zijn hand bij uitgeverij Ten Have het boek ‘Jouw ziel wil zingen’. Hij beschrijft daarin dat er twee soorten van zingen bestaan. Je kunt je best doen om zo goed mogelijk te zingen. Of je kunt zingen wat er in jou leeft, moeiteloos. ‘Jouw ziel wil zingen’ is de neerslag van 25 jaar onconventioneel werken, uitgaande van wat er in ieder mens leeft. Het gaat Jan Kortie niet om methodes of zangtechnieken, maar om de kunst jezelf te bevrijden uit het keurslijf van ‘hoe het hoort’.
Jan Kortie organiseert drukbezochte mantra-avonden in Amsterdam (‘Het Lied van de Ziel’) en heeft een eigen Opleiding tot Stembevrijder. Daarnaast coacht hij muziekprofessionals en verzorgt hij optredens en leiderschapstrainingen in het bedrijfsleven.
Op www.jankortie.nl tref je uitgebreider informatie aan.

U hoeft zich niet op te geven.
Iedereen is welkom!

DICHTER BIJ MUZIEK , Hans Bouma op Terschelling

1 juli 2012

Stelt u zich voor:
Een pianist zorgt improviserenderwijs voor een muzikale stroom waarop een dichter als papieren bootjes zijn verzen neerlegt.
Bootjes op weg naar de diepzee van een mensenziel.

Het gaat om het programma Dichter bij muziek.
Samen met zijn muzikale partner, de pianist Andries Schotanus, presenteert de dichter Hans Bouma een viertal collages:

1. Om mens te zijn
2. Een gelukkig begin (14 Psalmen opnieuw uitgesproken)
3. Leven als de bomen
4. Nooit wijkt het licht

Poëtisch-muzikale verhalen waarbij tekst en muziek elkaar versterken en samen in dienst staan van wat onuitsprekelijk is.

Na de laatste collage gaat Hans Bouma graag in gesprek met u over de betekenis van poëzie en muziek in het algemeen en voor de liturgie in het bijzonder.

Er is een boekentafel met uitgaven van Hans Bouma. De auteur is bereid boeken en bundels te signeren.

Zondagavond 1 juli

20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Free Gift

Hans Bouma is een bekende theoloog, schrijver, dichter die een groot publiek bereikt met zijn boeken over geloof, leven en menselijkheid.

Andries Schotanus, afkomstig uit het Friese Franeker is de muzikale partner van Hans Bouma bekwaam op de toetsen van orgel en piano

Welkom!

'DAGLICHT': Muziek & Poëzie

3 mei 2012

Muziekimpressie-gedicht

Een kort gedicht maken naar aanleiding vanzelf meegebrachte muziek.
Aanleiding is een gedicht van Judith Herzberg: 'Daglicht' plus een zelf meegebrachte dierbare cd.

'Daglicht
Uit chaos van lakens en
voorgevoel opgestaan, gordijnen
open, de radio aan, was
plotseling Scarlatti
heel helder te verstaan:
Nu alles is zoals het is geworden,
nu alles is zoals het is
komt het, hoewel, misschien
hoewel, tenslotte nog in orde.'
Judith Herzberg

Muziek staat in het gedicht voor opstaan, voor aanvaarding.
We lezen het gedicht en vragen ons af wat het geheim is ervan.
Wat heeft ze gedaan, dat er in één zin een heel verhaal verteld wordt, dat je zelf verder in kunt vullen?

Dan schrijven we, geholpen door de opzet van ‘daglicht’, en een aantal voorbereidende oefeningen, een eigen muziekimpressiegedicht.
Na het schrijven zoeken we naar een manier om het gedicht te presenteren.
Sjabloondruk, pastel, naar eigen keuze kan er een gedichtenposter worden gemaakt, maar het is ook mogelijk om door te schrijven.
Papier en pen is voorradig, maar als je snel wilt schrijven (en schrappen) dan kun je ook je eigen notebook of laptop meenemen.

Voor iedereen vanaf 16 jaar

Meivakantie: 3 mei

10.00 uur - 13.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€20,- incl. materiaal

Machteld Teekens is beeldend kunstenaar en dichter. Ze geeft les op allerlei locaties en combineert de twee disciplines waar mogelijk.
www.machteldteekens.nl
www.zoveelzinnenzoveelkleuren.blogspot.com

info@koersterschelling.nl
tel. O562-443151

'LICHT EN SCHADUW' fotoshoot-wandeling

2 mei 2012

FOTOGRAFIE Haal meer uit je compact camera met de fotoshoot-wandeling ‘Licht en Schaduw’ Alles wordt de moeite van het fotograferen waard, als je maar kijkt naar het licht. Licht kun je alleen waarnemen omdat er duister is. De spanning tussen licht en donker geeft niet alleen het leven zin en diepte, maar is ook het verschil tussen een slechte en een goede foto! Schaduwen wandelen met de loop van de zon mee; de kwaliteit van het ochtendlicht, is anders dan die van het avondlicht. Na een inleiding met voorbeelden gaan we aan de slag met onze (pocket)camera’s. Dus neem je camera mee! We sluiten af met een mooie presentatie op de beamer. Voor iedereen vanaf 10 jaar. Familie is welkom en de koffie staat klaar.

Meivakantie: woensdag 2 mei

10.00 uur - 13.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Volwassenen €20,- ; Kinderen (o.b.v. ouder) tot 12 jaar €10,- incl. materiaal

Machteld Teekens is beeldend kunstenaar en dichter. Ze geeft les op allerlei locaties en combineert de twee disciplines waar mogelijk. www.machteldteekens.nl www.zoveelzinnenzoveelkleuren.blogspot.com

info@koersterschelling.nl tel.:0562-443151

Inspirerende THEATER-VOORSTELLING: Wie stenen losbreekt......

1 mei 2012

Een vrouw van middelbare leeftijd wordt op een ochtend wakker met een bevreemdend gevoel. Ze is moe en voelt zich leeg. Ze besluit voor een korte retraite naar een klooster te gaan. In de hoop daar rust te vinden en haar leven weer snel op orde te hebben.

In het klooster maakt zij kennis met een geheel ander ritme; met stilte; met eenvoud en met werk van auteurs die schrijven over thema’s die haar nu bijzonder treffen. Als de dag aanbreekt dat zij het klooster verlaten zal, beseft ze dat zij zich op een keerpunt in haar leven bevindt.

‘Wie stenen losbreekt…’ is een afwisselende voorstelling met scènes in het klooster; flashbacks uit het leven van de vrouw én geacteerde verhalen van o.a. Kahlil Gibran (De profeet), Primo Levi (Is dit een mens?) en Antoine de Saint-Exupéry (De kleine prins). Daarnaast wordt in deze voorstelling geput uit werken van Anselm Grün,het bijbelboek Prediker en De grote zaal van Jacoba van Velde. Thema's als 'eenzaamheid', 'leegte' en 'sterven' staan centraal , geplaatst binnen spirituele kaders van 'hoop', 'zingeving' en 'geloof'. ‘

Wie stenen losbreekt…’ is bedacht en geschreven door Kirsten Benschop en is een spiritueel georiënteerde voorstelling geworden. De voorstelling duurt ca. 80 minuten en wordt zonder pauze aaneengesloten gespeeld.

Meivakantie dinsdagavond 1 mei

20.15 uur - 22.00 uur Zaal open vanaf 19.45 uur...

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
Kaarten aan de zaal: €15,-

Deze voorstelling maakt deel uit van K'on Tour Theater, een landelijke tournee met nu al ruim 30 voorstellingen.

Meer informatie over de voorstelling en over Kirsten Benschop: www.kirstenbenschop.nl

De bladerman of ‘green man’. Pasteltekenen.

1 mei 2012

In heel veel oude kerken in Noord-Europa kun je ze tegenkomen: de groene mannen en vrouwen.
Portretten gehuld in bladeren. Soms zijn ze komisch, soms lijken ze gevangen genomen door het bos. Robin Hood wordt vaak een groene man genoemd. Maar al die Middeleeuwse gezichten , waar wijnranken uitgroeien, kunnen ook naar Christus verwijzen, die zichzelf de ware Wijnstok noemt.Zeker is wel, dat de beeldhouwers van vroeger vaak hun eigen gezicht in de Groene man verwerkten, en die als een handtekening achterlieten in een kerk of kasteel.

Wij tekenen een Groene man/vrouw als zelfportret in pastel.
Je eigen gezicht, gehuld in bladeren.
Een spiegel is niet nodig, het lijkt toch wel.
Voor iedereen vanaf 6 jaar

Meivakantie: dinsdag 1 mei

10.00 uur- 13.00 uur
Heereweg 40

ET-10
Volwassenen €20,-; Kinderen (o.b.v. ouder) €10,- incl. materiaal

Machteld Teekens is beeldend kunstenaar en dichter. Ze geeft les op allerlei locaties en combineert de twee disciplines waar mogelijk.
www.machteldteekens.nl
www.zoveelzinnenzoveelkleuren.blogspot.com

info@koersterschelling.nl
tel: 0562-443151

Wandelen-der-wijs!

22 maart 2012

Leven is op weg zijn, hoor je vaak.
Het is een mooie beeldspraak.
Op weg gaan, nadenken wat je nodig hebt voor onderweg,
bepalen of je alleen gaat of samen, herbergen uitzoeken waar je even kunt schuilen of uitrusten… Stuk voor stuk zijn het metaforen die je naar het gewone leven kunt vertalen.
In de werkelijkheid van alle dag,
is het doel van je leven vaak minder helder.
Bij het zoeken naar dat doel, of het vinden van je bestemming
loop je tegen allerlei grote vragen aan.
Meditatieve wandeltocht waarin we op zoek gaan
naar zingeving en geloof. Iedereen (volwassenen) is welkom om mee te stappen! Trek goede schoenen aan en er is een conditie nodig om twee uur te kunnen wandelen.

Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip een privé wandelafspraak te maken of met een eigen samengestelde groep!
Even bellen dus voor info.

Passiewandeling op donderdagmiddag 22 maart,
bij goed en droog weer.
Bij regen of ander slecht weer gaat de tocht niet door.

 

13.30 uur – 16.00 uur

Vertrek bij ET-10

Heereweg 40, Midsland-Noord

Geen

Mathilde de Graaff, is theoloog en als predikant verbonden aan ET-10.
Zij heeft veel ervaring met groeps- en toerustingswerk. Zij maakt deel uit van stuurgroep KOERS TERSCHELLING

E: info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

KOM OP VERHAAL, KOM OP TERSCHELLING

28 februari 2012

Mini-retraite

KOM OP VERHAAL!
KOM OP TERSCHELLING!

Een dag ‘vol Inspiratie’
én
Een dag ‘stilstaan bij Tijd’.

Ofwel twee dagen met:
yoga, meditatie, luisteren naar verhalen
vanuit verschillende levensbeschouwelijke tradities.
In gesprek komen met elkaar
naar aanleiding van beeldmateriaal en filmpjes.
Kortom een afwisselend, inspirerend en verfrissend programma
rondom de thema’s Inspiratie en Tijd.

Dinsdag 28 februari: INSPIRATIE

Woensdag 29 februari: TIJD

10.00 uur -12.30 uur

14.00 uur-16.30 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€35,- per dag

 

Tineke van Dieren,

docent yoga en meditatie

Irene Plaatsman,

godsdienstwetenschapper

en geestelijk verzorger

 

Info@koersterschelling.nl

of

tel. 0562-443151

Aan deelenemers wordt gevraagd om gemakkelijk zittende kleding aan te trekken

Eigen 'HUIS-PAASKAARS MAKEN'

18 februari 2012

Met gekleurde was gaan we een eigen paaskaars maken.

Na uitleg over de symboliek van de paaskaars

gaat ieder zelf met gekleurde was en kaarsen aan de slag om een eigen paaskaars te maken. Voor het benodigde materiaal wordt gezorgd. Aan het eind van de workshop kunt u de paaskaars mee naar huis nemen.

Zaterdag 18 februari

 

13.00 uur -16.00 uur

ET-10 Heereweg 40, Midsland-Noord
€ 15,-

Monica Schwarz

Monica Schwarz is predikant en heeft een werkatelier

www.veelstemmiglicht.nl

Opgeven is niet noodzakelijk

maar het is wel fijn als we van te voren weten

op hoeveel mensen we kunnen rekenen.

Dus: opgeven graag!

Via: info@koersterschelling.nl

of tel.: 0562-44351

 

EEUWIG HEIMWEE. Vertel-concert met Klezmer-muziek

19 oktober 2011

Tijdens het vertelconcert ‘Eeuwig heimwee’ klinken er joodse verhalen in combinatie met klezmer, de feestelijke en melancholische volksmuziek van Joden uit Oost Europa. Joden reisden door de eeuwen heel wat af. Meestal daartoe gedwongen gingen ze op zoek naar een beter leven, met als enige bagage: eeuwig heimwee. Want thuis, dat is daar waar je niet bent. Joodse verhalen vol sores en gein en klezmermuziek hebben vaak een lange weg afgelegd en zwerven nog altijd verder, op zoek naar een nieuwe horizon. Zo kunnen ze zomaar ineens aanspoelen en stranden op Terschelling.

Trio Vilde Katshke (Jiddisch voor: wilde eend) bestaat uit: Gottfrid van Eck, klarinet & vertellingen, Pit Hermans, cimbaal en Tessa Zoutendijk, viool.

Woensdagavond 19 oktober

Aanvang: 20.00 uur

ET-10, Heereweg 40, Midsland-Noord
€ 10.-, kaarten aan de zaal

Klezmertrio: Vilde Katshke

Gottfrid van Eck heeft een grote liefde ontwikkeld voor muziek en (joodse) vertellingen uit Oos-Europa. Hij richtte de groep Mazzeltov op die al jarenlang geldt als één der best klezmerbands in Nederland. Later ontstond Vilde Katshke, een klezmertio waarin zijn liefde voor joodse volksverhalen en muziek samen konden komen. Onlangs begon hij Kasha Nasha - 'onze brei' in het Russisch -, een stevige band die allerlei Oost Europese stijlen, naast klezmer ook zigeuner- en Balkanmuziek, vermengt met rock en jazz.
Zie: www.gottfridvaneck.nl

Op het gevoel

7 september 2011

 

  

Durf jij het aan om je een spiegel te laten voorhouden en verder te kijken dan je neus lang is?

 

Kom dan naar de voorstelling van de blinde kleinkunstenares Charlotte Glorie en laat je verrassen door haar originele kijk op het leven en de maatschappij. In haar luisterliederen en conferences vertelt en zingt zij over alles wat haar raakt en bezighoudt, soms hilarisch, soms ontroerend, maar altijd herkenbaar voor iedereen met een open blik.

 

Charlotte Glorie schrijft al haar teksten en melodieën zelf en begeleidt zichzelf aan de piano. De muziek van al haar liederen ligt goed in het gehoor en is tegelijk verrassend. Haar teksten zitten vol woordspelingen en onverwachte wendingen. Charlotte verzorgt zo’n tachtig voorstellingen per jaar voor publiek in kerken, congrescentra, verenigingsgebouwen, zorginstellingen en kleine theaters. Elk optreden is uniek, omdat ze het leuk vindt om in te spelen op reacties vanuit de zaal en op de situatie van het moment.

 

Na haar optreden zijn haar cd’s “Bewogen & Bevlogen!” en “Op het gevoel” verkrijgbaar als aandenken aan deze bijzondere, afwisselende avond.

 

 

Durf jij het aan om je een spiegel te laten voorhouden en verder te kijken dan je neus lang is?

 

Kom dan naar de voorstelling van de blinde kleinkunstenares Charlotte Glorie en laat je verrassen door haar originele kijk op het leven en de maatschappij. In haar luisterliederen en conferences vertelt en zingt zij over alles wat haar raakt en bezighoudt, soms hilarisch, soms ontroerend, maar altijd herkenbaar voor iedereen met een open blik.

 

 

 

 

 

 

Woensdagavond 7 september

Aanvang: 20.00 uur

ET-10
Kaarten aan de zaal voor € 10,-

 

 

 

Charlotte Glorie schrijft al haar teksten en melodieën zelf en begeleidt zichzelf aan de piano. De muziek van al haar liederen ligt goed in het gehoor en is tegelijk verrassend. Haar teksten zitten vol woordspelingen en onverwachte wendingen. Charlotte verzorgt zo’n tachtig voorstellingen per jaar voor publiek in kerken, congrescentra, verenigingsgebouwen, zorginstellingen en kleine theaters. Elk optreden is uniek, omdat ze het leuk vindt om in te spelen op reacties vanuit de zaal en op de situatie van het moment.

 

Na haar optreden zijn haar cd’s “Bewogen & Bevlogen!” en “Op het gevoel” verkrijgbaar als aandenken aan deze bijzondere, afwisselende avond.

 

Voor meer info:

www.charlotteglorie.nl 

 

Het labyrint als spirituele weg

30 augustus 2011

 

Het labyrint is een oeroud, universeel symbool voor de zoektocht naar onze sacrale kern en onze innerlijke bron, naar dat wat ons werkelijk drijft en waar we ten diepste waarde aan toekennen. In tegenstelling tot een doolhof, waarin je keuzes moet maken tussen verschillende paden, heeft een labyrint een enkel pad dat de loper langs een aantal wendingen leidt naar het centrum en weer terug naar buiten. In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je je weg.

We maken buiten een labyrint

op het strand of in het bos of in het duin.

De locatie is afhankelijk van het weer.

 

Na het maken houdt Selma Sevenhuijsen een korte inleiding over de betekenis van het labyrint en hoe het te lopen.

Dinsdagmiddag: 30 augustus

Tijd: 13.00 uur - 16.00 uur

We vertrekken om 13.00 uur bij ET-10

 naar een buitenlocatie (bos, strand of duin)

ET-10 Heereweg 40 Midsland-Noord
€ 15,-

 Selma Sevenhuijsen (1948) is emeritus hoogleraar Vrouwenstudies en Zorgethiek in Utrecht en heeft een zelfstandige adviespraktijk over de spirituele weg.

Zie: www.selmasevenhuijsen.nl

www.labyrintwerk.nl

Het is niet noodzakelijk maar wel  fijn als u zich van te voren op wilt geven

info@koersterschelling.nl

of

tel. 0562-443151

Workshop schilderen: verbeelde poëzie met een knipoog naar Hendrik Werkman

27 augustus 2011

Een workshop waarin poëzie het vertrekpunt vormt voor een schilderavontuur. We schilderen op grote vellen papier en laten ons mede inspireren door technieken die Hendrik Nicolaas Werkman in zijn druksels gebruikte, zoals het werken met sjablonen, stroken papier, sponzen, kwasten, drukinkten en acrylverf. Zo kunnen we van een zelfgekozen gedicht of vertelling een zinderend kleuren- en lijnenspel maken.
  

 

Wilt u zelf een lunchpakket meenemen?!

Voor koffie, thee, enz. wordt gezorgd.
 

Zaterdag 27 augustus

10.00 uur – 16.00 uur

ET-10 Midsland-Noord
€35,- incl. materiaalkosten.

Ruud Bartlema

Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbe. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door de joodse mystieke traditie en het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen  en lezingen over.
Op dit moment woont en werkt  hij als  beeldend kunstenaar  en leraar joodse mystiek in Soest.
Zie: www.ruudbartlema.nl

E:  info@koersterschelling.nl

tel.: 0562-443151

Beeld-presentatie: Fonkelingen van de Geest

26 augustus 2011

Een avond over  de glasramen van Marc Chagall aan de hand van een presentatie in beelden door Ruud Bartlema, theoloog en beeldend kunstenaar.

De glasramen die de Franse schilder van Russische afkomst, Marc Chagall, maakte, getuigen stuk voor stuk van een grote geinspireerdheid door de bijbelse verhalen.
Of het nu de ramen in de  Fraumuenster in Zurich of die in de St.Stefanskirche in Mainz,  steeds opnieuw  worden de mensen getroffen door de intense fonkeling van het gekleurde glas en de grote poetische kracht waarmee Chagall de verhalen van de schepping, van Mozes, Abraham, de aartsmoeders en de psalmen van David uitbeeldde. Hier is een bevlogene te zien, die zich zelf geraakt wist door het Mysterie in het mensenbestaan en die daar op fenomenale wijze uitdrukking aan gaf.

Vrijdagavond 26 augustus

20.00 uur

ET-10 Midsland-Noord
vrij, free gift

Ruud Bartlema Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbe. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door de joodse mystieke traditie en het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over. Op dit moment woont en werkt hij als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek in Soest. Zie: www.ruudbartlema.nl

Beeld-presentatie: Geraakt door het mystieke vuur

23 augustus 2011

Een presentatie rond het werk van Hendrik Nicolaas Werkman, de Groninger drukker en schilder door Ruud Bartlema. In de oorlogsjaren van WO II verdiepte Werkman zich in de joods mystieke literatuur van het Chassidisme via het boek van Martin Buber : De legende van de Baalsjem. Uit deze ontmoeting kwam zijn bekendste werk, de Chassidische suites, voort.

20.00 uur

ET-10 Midsland-Noord
vrij, free gift

Ruud Bartlema Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbe. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door de joodse mystieke traditie en het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over. Op dit moment woont en werkt hij als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek in Soest. Zie: www.ruudbartlema.nl

Workshop ‘Vuur’

12 augustus 2011

Weekthema: ‘In je element’

 • aarde
 • water
 • lucht
 • vuur

Waar kun je de elementen beter voelen en waarnemen dan op het eiland!

Altijd al hebben de vier elementen tot de verbeelding gesproken. In alle culturen van alle tijden hebben ze geïnspireerd tot verhalen en gedichten. Door ontvankelijk te worden voor deze teksten en door kleur en vorm te geven aan de beleving ervan, kun je in contact komen met de betekenis van deze teksten.
Als meditatieve inleiding op het tekenen en schilderen maken we contact met de elementen zelf. We zullen dan ook zoveel mogelijk buiten werken. Er kan gebruik gemaakt worden van allerlei materialen: verf (acryl), pastelkrijt, was, Oost-Indische inkt, ecoline, tekenpotloden – aangevuld met materiaal van buiten: zand, gras, bladeren, schelpen etc.

De workshops vormen een eenheid, maar zijn ook los te volgen . Er is geen teken- en schilderervaring nodig. Het gaat in de eerste plaats om de beleving van de tekst en het proces tijdens het werken.

Geloofd zijt Gij, mijn Heer,
door broeder vuur,
door wie Gij voor ons de nacht verlicht.

Uit: het Zonnelied van Franciscus van Assisi

Vuur verlicht en verwarmt ons en kan een louterende werking hebben. We gaan op zoek naar het vuur in onszelf. Door het vuur kleur en vorm te geven, kan het ontbranden in onze innerlijke haard, de bron in onszelf.

10.00 uur – 13.00 uur

ET-10, Heereweg 40, 8891 HT Terschelling- Midsland-Noord
Per dag € 25,- p/p , inclusief materiaal, teksten, koffie/thee Bij inschrijving voor vier dagen € 85,-

Magda Visser, geestelijk begeleider en docent meditatief schilderen www.zininkunst.com

Workshop ‘Lucht’

11 augustus 2011

Weekthema: ‘In je element’

 • aarde
 • water
 • lucht
 • vuur

Waar kun je de elementen beter voelen en waarnemen dan op het eiland!

Altijd al hebben de vier elementen tot de verbeelding gesproken. In alle culturen van alle tijden hebben ze geïnspireerd tot verhalen en gedichten. Door ontvankelijk te worden voor deze teksten en door kleur en vorm te geven aan de beleving ervan, kun je in contact komen met de betekenis van deze teksten.
Als meditatieve inleiding op het tekenen en schilderen maken we contact met de elementen zelf. We zullen dan ook zoveel mogelijk buiten werken. Er kan gebruik gemaakt worden van allerlei materialen: verf (acryl), pastelkrijt, was, Oost-Indische inkt, ecoline, tekenpotloden – aangevuld met materiaal van buiten: zand, gras, bladeren, schelpen etc.

De workshops vormen een eenheid, maar zijn ook los te volgen . Er is geen teken- en schilderervaring nodig. Het gaat in de eerste plaats om de beleving van de tekst en het proces tijdens het werken.

Geloofd zijt Gij, mijn Heer,
door broeder wind,
en door de lucht
en de wolken.

Uit: het Zonnelied van Franciscus van Assisi

Lucht is een levensvoorwaarde, niet zichtbaar, maar voelbaar. De mens wordt tot leven gebracht door de adem van de onzichtbare aanraking van de Eeuwige. Lucht geeft ruimte! We laten ons meenemen door de Geestkracht van deze Adem die in en om ons heen waait. We proberen deze ongrijpbare Lucht te vangen in kleur en vorm.

10.00 uur – 13.00 uur

ET-10, Heereweg 40, 8891 HT Terschelling- Midsland-Noord
Per dag € 25,- p/p , inclusief materiaal, teksten, koffie/thee Bij inschrijving voor vier dagen € 85,-

Magda Visser, geestelijk begeleider en docent meditatief schilderen www.zininkunst.com

Workshop ‘Water’

9 augustus 2011

Weekthema: ‘In je element’

 • aarde
 • water
 • lucht
 • vuur

Waar kun je de elementen beter voelen en waarnemen dan op het eiland!

Altijd al hebben de vier elementen tot de verbeelding gesproken. In alle culturen van alle tijden hebben ze geïnspireerd tot verhalen en gedichten. Door ontvankelijk te worden voor deze teksten en door kleur en vorm te geven aan de beleving ervan, kun je in contact komen met de betekenis van deze teksten.
Als meditatieve inleiding op het tekenen en schilderen maken we contact met de elementen zelf. We zullen dan ook zoveel mogelijk buiten werken. Er kan gebruik gemaakt worden van allerlei materialen: verf (acryl), pastelkrijt, was, Oost-Indische inkt, ecoline, tekenpotloden – aangevuld met materiaal van buiten: zand, gras, bladeren, schelpen etc.

De workshops vormen een eenheid, maar zijn ook los te volgen . Er is geen teken- en schilderervaring nodig. Het gaat in de eerste plaats om de beleving van de tekst en het proces tijdens het werken.

Geloofd zijt Gij, mijn Heer,
door zuster water,
die heel nuttig is,
nederig en kuis.

Uit: het Zonnelied van Franciscus van Assisi

Water maakt land vruchtbaar door het slib dat het meevoert. Water bevloeit het land en maakt leven mogelijk. Water kan symbool staan voor het laten meenemen in de beweging van de stroom. We gaan dit ervaren en laten het water stromen in kleur en vorm op papier.

10.00 uur – 13.00 uur

ET-10, Heereweg 40, 8891 HT Terschelling- Midsland-Noord
Per dag € 25,- p/p , inclusief materiaal, teksten, koffie/thee Bij inschrijving voor vier dagen € 85,-

Magda Visser, geestelijk begeleider en docent meditatief schilderen www.zininkunst.com

Workshop ‘Aarde’

8 augustus 2011

Weekthema: ‘In je element’

 • aarde
 • water
 • lucht
 • vuur

Altijd al hebben de vier elementen tot de verbeelding gesproken. In alle culturen van alle tijden hebben ze geïnspireerd tot verhalen en gedichten. Door ontvankelijk te worden voor deze teksten en door kleur en vorm te geven aan de beleving ervan, kun je in contact komen met de betekenis van deze teksten.
Als meditatieve inleiding op het tekenen en schilderen maken we contact met de elementen zelf. We zullen dan ook zoveel mogelijk buiten werken. Er kan gebruik gemaakt worden van allerlei materialen: verf (acryl), pastelkrijt, was, Oost-Indische inkt, ecoline, tekenpotloden – aangevuld met materiaal van buiten: zand, gras, bladeren, schelpen etc.

De workshops vormen een eenheid, maar zijn ook los te volgen . Er is geen teken- en schilderervaring nodig. Het gaat in de eerste plaats om de beleving van de tekst en het proces tijdens het werken.

Geloofd zijt Gij, mijn Heer,
door zuster aarde,
onze moeder die ons in leven houdt
en leidt.

Uit: het Zonnelied van Franciscus van Assisi

De aarde, letterlijk de bodem onder onze voeten, draagt ons. De aarde bewaart de zaden van planten en bomen en bijna al ons voedsel komt voort uit de vruchtbare bodem.
Door te aarden: contact te maken met de grond onder je voeten, sta je stevig en geworteld. We gaan dit ervaren en omzetten in vorm en kleur.

10.00 uur – 13.00 uur

ET-10, Heereweg 40, 8891 HT Terschelling- Midsland-Noord
Per dag € 25,- p/p , inclusief materiaal, teksten, koffie/thee Bij inschrijving voor vier dagen € 85,-

Magda Visser, geestelijk begeleider en docent meditatief schilderen www.zininkunst.com

Soms loopt het leven net even anders

29 juli 2011

Ken je dat?
Heb je je leven net op orde, gebeurt er iets wat alles overhoop gooit. Of: is er net iets ergs gebeurd, komt het volgende er meteen overheen.
Geluk of ongeluk, je hebt het vaak niet in de hand.

Op momenten dat je leven onzeker is, is het belangrijk dat er iets is waar je je aan vast kan houden. Een boei, een rustplaats. Iets wat je houvast geeft om op adem te komen en kracht om door te gaan.
Tijdens deze ochtend gaan we aan de slag met een verhaal van lang geleden. Door middel van verschillende dramatische of  theatrale werkvormen (‘bibliodrama’) kruipen we in de huid van Mozes en proberen we met zijn hulp te ontdekken wat onszelf kracht geeft om door te gaan. Ervaring met (bijbel) verhalen is niet nodig, plezier in het werken met verhalen en het ontdekken van jezelf wel. Doe mee en ontdek waar je eigen kracht vandaan komt.

Vrijdag 29 juli

10.00 uur – 13.00 uur

€25,-

Deze workshop wordt gegeven door Joanne Greving. Zij is lid van de maatschap de 7evende Hemel (www.7evendehemel.nl) en predikante in Westervoort (Arnhem).Door middel van bibliodrama wil ze op een ontspannen en open manier Bijbelteksten verkennen en deze verbinden met het levensverhaal van mensen, want: ‘De mooiste ontmoetingen zij die, die je niet in je agenda hebt staan’.

E: info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

Jij hoort hier niet! Of toch wel?!

26 juli 2011

Je bent zo
mooi
anders
dan ik,

natuurlijk
niet meer of
minder
maar

zo mooi
anders,

ik zou je
nooit

anders dan
anders willen

Hans Andreus

We leven in een samenleving waar een hoofddoekje de nodige argwaan en weerstand kan oproepen, waar een Marokkaans uiterlijk mensen naar hun tas doen grijpen. Kijken en oordelen: hoe graag je ook anders zou willen, iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Maar wat weet je nu eigenlijk van die ander? Zou je zover kunnen komen dat je die ander echt gaat zien zoals hij of zij is?
Het valt niet mee om angst te overwinnen voor mensen die anders zijn of anders doen dan je gewend bent.

Daarom gaan we een ochtend aan het werk met een verhaal van een blinde man: Bartimeüs. Door middel van verschillende dramatische of theatrale werkvormen leven we ons in hem in. We denken aan de hand van zijn levensverhaal na over het thema ‘Zien en gezien worden’. En stellen onszelf de vraag: wat levert het op om een ander te zien zoals hij of zij is en in hoeverre heb je zelf nodig om gezien te worden?

dinsdag 26 juli

10.00 uur – 13.00 uur

€25,-

Deze workshop wordt gegeven door Joanne Greving. Zij is lid van de maatschap de 7evende Hemel (www.7evendehemel.nl) en predikante in Westervoort (Arnhem). Door middel van bibliodrama wil ze op een ontspannen en open manier Bijbelteksten verkennen en deze verbinden met het levensverhaal van mensen, want:  ‘De mooiste ontmoetingen zij die, die je niet in je agenda hebt staan’.

E: info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

BIJBELS BUFFET

13 juli 2011

Samen aan tafel!

U wordt hartelijk uitgenodigd

voor een exclusieve 4-gangen, verhalenmaaltijd.

Een bijbels buffet vol hemelse spijzen

om de smaak van het leven op het spoor te komen.

 

We gaan op zoek naar het zout in de pap

en met volle teugen genieten

van de zoetheid die het leven biedt.

 

Een maaltijd vol met bijbelse verhalen

en hun recepten.

Om letterlijk op de tong te proeven.

 

 

Woensdagavond 13 juli

We gaan aan tafel om klokslag: 19.00 uur

De maaltijd duurt ongeveer tot 21.00 uur

ET-10 Heereweg 40 Midsland-Noord
€ 15,-

Vrijwilligers kookploeg

Verhalenvertelster:  Mathilde de Graaff

Er kunnen maximaal 40 mensen (van jong tot ouder) aan tafel.

Van te voren opgeven is dus noodzakelijk.

Dit kan via:

info@koersterschelling.nl

of

tel. 0562-443151

Een werkdag schilderen op de ‘adem van de Geest’

4 juni 2011

Weekthema: ‘Op de adem van de Geest’

Schilderen met poëzie als inspiratiebron.
Een workshop waarin  poëzie het vertrekpunt is voor een schildersavontuur.
Schilderen op groot formaat  papier met penselen, kwasten, sponzen, drukinkten en acryl om van een zelfgekozen gedicht een zinderend kleuren- en lijnenspel te
maken. De gemaakte schilderijen spelen eventueel een rol in een expositie die getoond wordt tijdens de kerkdienst de volgende zondag in ET 10.

Zaterdag 4 juni

10.00 uur – 16.00 uur

ET-10, Midsland-Noord
De prijs voor deze workshop bedraagt € 35,-, incl. materiaalkosten. Wilt u zelf een lunchpakket meenemen? Voor koffie thee enz. wordt gezorgd.

Ruud Bartlema

Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbe. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door de joodse mystieke traditie en het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen  en lezingen over.
Op dit moment woont en werkt  hij als  beeldend kunstenaar  en leraar joodse mystiek in Soest.
Zie: www.ruudbartlema.nl

E: info@koersterschelling.nl
tel.: 0562-443151

‘De kleuren van de ziel’

3 juni 2011

Weekthema: ‘Op de adem van de Geest’

Een lezing over de schilderkunst van Marc Chagall aan de hand van afbeeldingen van zijn werk door Ruud Bartlema

Marc Chagall is een fenomeen geweest. Geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk aan van het einde van de 19e eeuw (1887) en opgegroeid in een typisch joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme, heeft hij tot aan zijn dood geschilderd vanuit  de diepe indruk die  de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten.
In deze lezing wordt ingegaan op de Chassidische achtergrond van Chagall’s kunst en maken we aan de hand van een powerpoint-presentatie  een tocht door het werk uit de verschillende perioden van zijn lange leven. Chagall werd immers bijna 98 jaar oud en werkte tot op de dag van zijn dood op 28 maart 1985 in Saint Paul de Vence in de Franse Provence.

vrijdagavond 3 juni

20.00 uur

ET-10, Midsland-Noord
vrij, free gift

Ruud Bartlema

Ruud Bartlema (1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbe. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door de joodse mystieke traditie en het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen  en lezingen over.
Op dit moment woont en werkt  hij als  beeldend kunstenaar  en leraar joodse mystiek in Soest.
Zie: www.ruudbartlema.nl

Lezing: DE STEM VAN HET WATER

31 mei 2011

Weekthema: ‘Op de adem van de Geest’

Ruud Bartlema vertelt  inleidend iets over het leven en de gedichten van  Ida Gerhardt , waarna hij een groot aantal van haar gedichten voordraagt die bijna allemaal met het water te maken hebben. Tussen en onder de gesproken teksten wordt muziek gezet van de Poolse componist Herman Gorecki; delen uit zijn 3e symfonie en zijn ‘Drie stukken in oude stijl’

Ida Gerhardt(1905 –1997) is haar leven lang gefascineerd geweest door het stromende water van het Hollandse rivierenlandschap. Als lerares klassieke talen in Kampen was het de IJssel die haar inspireerde tot een reeks schitterende verzen getiteld ‘Het Veerhuis’. Gaande langs de oevers van rivieren hoorde zij de stem van het water. Ze voelde de schittering van het zonlicht op de kabbelende golven en wist op een onnavolgbaar knappe manier deze elementen in taal om te zetten. Water is het symbool van het leven, maar heeft ook vele andere betekenissen, die soms in de poezie van Ida Gerhardt samensmelten. Per boot kan men over het water varen en zo de grauwe, dagelijkse sleur ontvluchten.  En wie aangevochten wordt door wat hem of haar in het leven overkomt, vindt dikwijls aan het water de mogelijkheid om tot zich zelf te komen. In het dichterschap van Ida Gerhardt vormt het water in ieder geval een belangrijk thema.

dinsdagavond 31 mei

20.00 uur

ET-10, Midsland-Noord
vrij, free gift

Ruud Bartlema

Ruud Bartlema(1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbe. Al meer dan een kwart eeuw is hij gefascineerd door de joodse mystieke traditie en het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen  en lezingen over.
Op dit moment woont en werkt  hij als  beeldend kunstenaar  en leraar joodse mystiek in Soest.
Zie: www.ruudbartlema.nl

Creatieve meditatie: 'Bevrijding, innerlijk brevieren'

5 mei 2011

Geïnspireerd door de wijsheid van het klooster

Drie workshops in de meivakantie (op 3, 4, 5 mei)  zijn gebaseerd op en geïnspireerd door het boek 'De Innerlijke ruimte' van Maria de Groot. In dit boek beschrijft zij haar spirituele weg als een reis door de ruimten van het klooster. De workshops zijn aanvullend, met in elke workshop een ander accent: creatieve verbeelding, het spelen van een spel en meditatief wandelen. De workshops zijn prima afzonderlijk te volgen. Je kunt dus inschrijven voor één of meerdere workshops.

Donderdag 5 mei: BEVRIJDING, innerlijk brevieren

In het centrum van het klooster ligt de kloostertuin. In deze tuin en in de kloostergang eromheen ‘brevieren’ de kloosterlingen. In deze workshop ga je ook brevieren: bezinnend wandelen en waar is dat fijner dan in de prachtige natuur van Terschelling. In deze meditatieve wandeling wandel je in de wind en laat je je inspiratie aanwaaien. Je laat je meenemen door die wind en laat waaien wat jou beklemt: een bevrijdende ervaring!

10.00 uur – 13.00 uur

ET-10 gebouw, Heereweg 40, 8891 HT Terschelling - Midsland
€ 25,- per dag, inclusief materiaal, teksten, koffie/thee Bij inschrijving voor drie dagen € 65,-

Magda Visser, geestelijk begeleider en docent meditatief schilderen www.zininkunst.com

E: info@koersterschelling.nl

Tel: 0562-443151

Creatieve meditatie: 'Retraite-spel'

4 mei 2011

Geïnspireerd door de wijsheid van het klooster

Drie workshops in de meivakantie (op 3, 4, 5 mei)  zijn gebaseerd op en geïnspireerd door het boek 'De Innerlijke ruimte' van Maria de Groot. In dit boek beschrijft zij haar spirituele weg als een reis door de ruimten van het klooster. De workshops zijn aanvullend, met in elke workshop een ander accent: creatieve verbeelding, het spelen van een spel en meditatief wandelen. De workshops zijn prima afzonderlijk te volgen. Je kunt dus inschrijven voor één of meerdere workshops.

Woensdag 4 mei : RETRAITE-SPEL

Hoe kun je in de waan van de dag ruimte voor jezelf creëren? Als dit je wat lijkt, dan is het spelen van het Retraitespel iets voor jou. Het Retraitespel nodigt je uit om stil te staan en te kijken hoe het echt met je gaat. Je trekt je terug - gaat in retraite - en gebruikt daarbij het klooster als metafoor en inspiratiebron. Het is een op-bouwend spel. Je bouwt aan je eigen levenshuis aan de hand van de ruimten in het klooster. Deze ruimten staan symbool voor de verschillende levensgebieden in je eigen leven. Zo kan het bij de Kloosterpoort o.a. gaan om keuzes maken en ‘ja’ durven zeggen; in de Cel om inkeer en rust; op de Werkplek om het juiste evenwicht tussen werk, ontspanning en zingeving; etc. Gun jezelf deze mini-retraite met ruimte voor ervaring èn uitwisseling, meditatie èn activiteit, speelsheid èn diepgang. Een spel waarbij het niet gaat om winnen, maar om de winst die het je oplevert voor het dagelijks leven. Dit spel heeft Magda Visser ontwikkeld met Liliane Scheurer.

10.00 uur – 13.00 uur

ET-10 gebouw, Heereweg 40, 8891 HT Terschelling - Midsland
€ 25,- per dag, inclusief materiaal, teksten, koffie/thee Bij inschrijving voor drie dagen € 65,-

Magda Visser, geestelijk begeleider en docent meditatief schilderen www.zininkunst.com

E: info@koersterschelling.nl

Tel: 0562-443151

Creatieve meditatie: 'Verlangen'

3 mei 2011

Geïnspireerd door de wijsheid van het klooster

Drie workshops in de meivakantie (op 3, 4, 5 mei)  zijn gebaseerd op en geïnspireerd door het boek 'De Innerlijke ruimte' van Maria de Groot. In dit boek beschrijft zij haar spirituele weg als een reis door de ruimten van het klooster. De workshops zijn aanvullend, met in elke workshop een ander accent: creatieve verbeelding, het spelen van een spel en meditatief wandelen. De workshops zijn prima afzonderlijk te volgen. Je kunt dus inschrijven voor één of meerdere workshops.

Dinsdag 3 mei VERLANGEN

In deze workshop ga je op een meditatieve manier op weg naar je innerlijk klooster. Je komt  je diepste verlangen op het spoor door in gesprek te gaan met de wijze kloosterling in jezelf. Deze ontmoeting ga je vervolgens al tekenend en schilderend vorm en kleur geven (teken- of schilderervaring is niet vereist). Werkvormen: visualisatie, meditatie, tekenen en schilderen, sacrale dans.

10.00 uur – 13.00 uur

ET-10 gebouw, Heereweg 40, 8891 HT Terschelling - Midsland
€ 25,- per dag, inclusief materiaal, teksten, koffie/thee Bij inschrijving voor drie dagen € 65,-

Magda Visser, geestelijk begeleider en docent meditatief schilderen www.zininkunst.com

E: info@koersterschelling.nl

Tel: 0562-443151